Bijna tachtig scholieren ontvoerd in Kameroen

De kinderen werden meegenomen uit een gereformeerde school. In de regio strijden Engelstalige rebellen tegen het Franstalige regime.

Een militair bij een checkpoint in het noorden van Kameroen.
Een militair bij een checkpoint in het noorden van Kameroen. Foto Alexis Huguet/AFP

In Kameroen zijn afgelopen weekend 78 scholieren ontvoerd. Ook het hoofd van de gereformeerde school is meegenomen, zegt de gouverneur van de betreffende regio Noordwest, volgens persbureau AP.

Het is nog niet zeker wie de kinderen heeft meegenomen. Wel circuleert op sociale media een video van vermoedelijk de ontvoerde scholieren, die werd gedeeld door mannen die zichzelf ‘Ambo boys’ noemen. Meerdere ouders hebben bevestigd dat hun kinderen erop te zien zijn. ‘Ambo boys’ is een referentie naar de staat Ambazonië die Engelstalige rebellen willen stichten.

De kinderen werden ontvoerd uit een presbyteriaanse school, een Schots-Engelse gereformeerde kerk, in het plaatsje Nkwen, vlak bij de regionale hoofdstad Bamenda. In totaal zouden 81 mensen zijn meegenomen naar bebost gebied, waar rebellen op een onbekende plek verscholen zitten.

Protesten

President Paul Biya besloot vorig jaar protesten tegen de Franstalige regering met harde hand neer te slaan. Momenteel strijden separatisten in de regio’s Noordwest en Zuidwest voor een eigen staat. Daarbij zijn het afgelopen jaar honderden mensen om het leven gekomen.

Lees een profiel over president Paul Biya: Al 36 jaar aan de macht in Kameroen – met afstandsbediening vanuit Genève

De kinderen werden meegenomen uit een school in het plaatsje Nkwen, vlak bij de regionale hoofdstad Bamenda: