Belgisch hof: oud-koning Albert moet dna afstaan

Kunstenares Delphine Boël beweert al jaren dat zij de biologische dochter is van Albert II.

Prins Albert moet toch dna-materiaal afstaan om vast te stellen of hij een buitenechtelijke dochter heeft.
Prins Albert moet toch dna-materiaal afstaan om vast te stellen of hij een buitenechtelijke dochter heeft. Foto Virginia Mayo/AP

Prins Albert II, de voormalig koning van België, moet toch dna-materiaal afstaan om vast te stellen of hij de vader is van een vrouw die jarenlang claimt zijn buitenechtelijke dochter te zijn. Dat heeft het hof van beroep in Brussel besloten, melden Belgische media maandag.

Lees ook: Vermoeide koning Albert wilde niet meer langer wachten

Kunstenares Delphine Boël (50) probeert al sinds 2013 aan te tonen dat Albert haar vader is. Haar moeder, barones Sybille de Selys Longchamps, beweert dat ze jarenlang een affaire met de kroonprins had voordat hij koning werd.

De barones was toen getrouwd met zakenman Jacques Boël, de wettige vader van Delphine. Uit een eerdere test bleek dat hij niet de biologische vader is. Een Belgische rechter besloot vorig jaar nog dat Boël echter wel de wettige vader was, omdat de vrouw door hem was opgevoed en jarenlang was behandeld als zijn dochter.

Een beslissing of Albert dna-materiaal moest afstaan werd in juni uitgesteld: eerst moest het vaderschap van Boël worden geannuleerd. Dat is nu door het hof in Brussel alsnog gedaan, een test moet daarom nu uitwijzen of de oud-koning wel de vader is.

Albert heeft drie maanden de tijd om dna-materiaal af te staan. Het voormalig staatshoofd kan dit weigeren, maar dat wordt volgens de advocaat van Boël “juridisch gezien als een erkenning van het vaderschap”, schrijft De Standaard.

Albert II was bijna twintig jaar koning van België, totdat zijn zoon Filip de troon overnam in 2013.