Baby’s tegen wie geschreeuwd wordt hebben later een hogere bloeddruk

Psychiatrie Eén op de tien onderzochte moeders zegt dat ze haar baby twee keer of vaker boos heeft toegesproken.

Psychiater Laetitia Smarius
Psychiater Laetitia Smarius Foto Lars van den Brink

Baby’s van moeders die met een boos gezicht tegen ze schreeuwen als ze huilen, hebben op vijf- of zesjarige leeftijd een hogere bloeddruk dan baby’s van moeders die dat niet gedaan hebben. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Laetitia Smarius, tot voor kort werkzaam bij De Bascule, het academische centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam. Een verhoogde bloeddruk is op den duur een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Depressie- en angststoornissen, ADHD en andere psychiatrische problemen hangen vaak samen met stress in de vroege jeugd. Smarius keek naar twee veroorzakers van stress bij baby’s van drie maanden: excessief huilen en een verbaal agressieve moeder. Een verband tussen excessief huilen (vanaf drie uur per dag) en een verhoogde bloeddruk op vijf- of zesjarige leeftijd heeft ze niet gevonden.

Verbale agressie van de moeder en een verhoogde bloeddruk bij het kind gaan dus wel samen. Bij kinderen die door hun genetische aanleg beter zijn in het herkennen van emoties is het effect sterker dan bij kinderen die daar minder goed in zijn. „Je zou kunnen zeggen dat sociale gevoeligheid een prijs heeft”, zegt Smarius. Eén op de tien onderzochte moeders zegt dat ze haar baby twee keer of vaker boos heeft toegesproken.

Lees ook: Baby snapt niets van boze moeder