Archief Toonder Studio’s naar Literatuurmuseum

Het gaat onder meer om vroege producties van Toonder zoals Don Sombrero. Materiaal van de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel gaat naar het Eye Filmmuseum.

Voor het honderdste geboortejaar van Marten Toonder hield het toenmalig Letterkundig Museum, nu het Literatuurmuseum, een tentoonstelling over zijn werk. Hier een poster van de film Als je begrijpt wat ik bedoel, waarvan het materiaal dus terecht komt in het Eye Filmmuseum.
Voor het honderdste geboortejaar van Marten Toonder hield het toenmalig Letterkundig Museum, nu het Literatuurmuseum, een tentoonstelling over zijn werk. Hier een poster van de film Als je begrijpt wat ik bedoel, waarvan het materiaal dus terecht komt in het Eye Filmmuseum. Foto Koen van Weel/ANP

Het archief van de studio van stripauteur Marten Toonder komt in handen van het Literatuurmuseum in Den Haag. Dat meldt het museum maandag. Materiaal van de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel gaat naar het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

De collectie werd geschonken door de kleindochter van Toonder, wiens verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes jarenlang verschenen in NRC. Het Literatuurmuseum verwerft daardoor ruim 25.000 stripstroken van zijn reeksen Panda, Kappie en Koning Hollewijn.

Daarbij komen nog eens zo’n 20.000 originele stripstroken van andere titels uit zijn studio, waaronder vroege producties die teruggaan tot 1939, zoals Don Sombrero. Ook zitten er opzetten, schetsen, losse illustraties en correspondentie van Toonder in de collectie.

Toonder (1912-2005) verhuisde in 1965 naar Ierland om zich volledig te wijden aan zijn werk. De kunstenaar, die onder meer uitdrukkingen zoals ‘kommer en kwel’ en ‘minkukel’ introduceerde in de Nederlandse taal, kreeg in 1992 de Tollensprijs voor zijn hele oeuvre.

‘Aanvulling van het archief’

Het archief toont volgens het Literatuurmuseum de samenwerking tussen de striptekenaar en zijn Toonder Studio’s ook na zijn vertrek. Directeur Aad Meinderts noemt het “een prachtige aanvulling op het persoonlijk archief van Toonder”. Dat is momenteel al in beheer van het museum.

Als je begrijpt wat ik bedoel was in 1983 de eerste tekenfilm van speelfilmlengte van Nederlandse bodem. Het filmmuseum Eye krijgt meer dan duizend filmcels, honderden potloodschetsen voor achtergronden en storyboards in zijn collectie.

Twitter avatar Litmuseum Literatuurmuseum Het Literatuurmuseum verwerft het archief van Toonder Studio’s, @EYE_film krijgt alles wat betrekking heeft op de film Als je begrijpt wat ik bedoel. ‘Een prachtige aanvulling op het persoonlijk archief van Toonder’, aldus directeur @Aad_LetMus @MartenToonder @debezigebij https://t.co/BG6Nivtg0X