Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

De Pakistaanse Asia Bibi werd onlangs vrijgesproken voor godslastering, wat leidde tot volkswoede. Haar advocaat is gevlucht naar Nederland.

De advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, is gevlucht naar Nederland.
De advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, is gevlucht naar Nederland. Foto T. Mughal/EPA

De advocaat van Asia Bibi, de christelijke vrouw die in Pakistan vorige week werd vrijgesproken van blasfemie, is gevlucht naar Nederland. Voor raadsman Saif-ul-Malook was het te gevaarlijk geworden in zijn thuisland. Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) heeft hem zaterdag opgevangen, meldt de organisatie.

Lees ook: Ook na vrijspraak laat Pakistan niet los

Het was al bekend dat Saif-ul-Malook Pakistan was ontvlucht, nu blijkt hij dus in Nederland te verblijven. De HVC ondersteunt de advocaat al een aantal jaar financieel om Bibi te verdedigen. Het is nog niet duidelijk of hij in Nederland blijft en asiel zal aanvragen. Later op maandag volgt in Den Haag een persconferentie.

De 47-jarige Bibi wachtte acht jaar lang de doodstraf af in Pakistan omdat ze schuldig zou zijn aan godslastering. Het hooggerechtshof besloot de christelijke vrouw vorige week vrij te spreken, wat leidde tot volkswoede onder radicale moslims in Pakistan.

Campagne TLP

Bibi wil het land ontvluchten, maar dat staan de autoriteiten niet toe. Haar echtgenoot heeft inmiddels al in het Verenigd Koninkrijk asiel aangevraagd. Ook heeft hij hulp gevraagd aan Canada en de Verenigde Staten omdat zijn familie in Pakistan gevaar zou lopen.

Lees ook: Pakistan op de bres voor Profeet Mohammed

De haatcampagne tegen Bibi wordt geleid door de islamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Die beweging zou ook de Nederlandse ambassadeur Ardi Stoios-Braken bedreigen vanwege “godslasterlijke cartoons” die getwitterd zijn door Geert Wilders. Nederland en Pakistan voeren volgens persbureau ANP momenteel overleg over de veiligheid van de diplomaat.