Zeker 27 doden door aanhoudend noodweer Italië

Het Zuid-Europese land wordt sinds vorige week zondag getroffen door het noodweer. Vooral op het eiland Sicilië zijn veel mensen om het leven gekomen.

In de stad Rapallo, vlakbij Genua, zijn grote jachten op de kade gebotst door de harde windstoten en hoge golven.
In de stad Rapallo, vlakbij Genua, zijn grote jachten op de kade gebotst door de harde windstoten en hoge golven. Foto Massimo Pinca/Reuters

Door het aanhoudende noodweer in Italië zijn al zeker 27 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het Zuid-Europese land wordt sinds vorige week zondag geteisterd door krachtige windstoten en hevige regenbuien.

Vooral het eiland Sicilië kent veel slachtoffers door overstromingen. Zaterdagnacht eiste het noodweer nog eens negen levens, nadat snel opkomend water de mensen verraste in een huis vlakbij de stad Palermo. De slachtoffers, onder wie kinderen, zouden zijn verdronken omdat het water snel het plafond bereikte. Een man en een meisje ontkwamen, omdat ze snoep gingen halen. Een ander kon buitenshuis telefonisch alarm slaan door zich aan een boom vast te houden.

Ook in het dorp Vicari op Sicilië leidde het noodweer tot doden. Twee mannen werden in een auto meegesleurd door het water. Eén inzittende overleefde de overstroming, de ander is dood teruggevonden.

Grote schade aan natuur

Het noodweer in Italië treft ook de natuur. In het noorden van het land is het Val Saisera-bos, waar de sparren staan die als hout dienen voor imitaties van de beroemde Stradivarius-violen, voor de helft verwoest. Naar schatting zijn in de afgelopen week veertien miljoen bomen verloren gegaan.

Ook de rest van het land wordt geteisterd door noodweer. In Rome zijn veel parken en toeristische trekpleisters gesloten. Ook de ruïnes van Pompeii zijn dicht voor toeristen, net als het San Marcoplein in Venetië. De stad staat voor driekwart onder water. Het waterniveau in de stad, die vaker geteisterd wordt door overstromingen, is volgens ANSA sinds 2008 niet zo hoog geweest.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, liet zaterdag weten 200 miljoen euro opzij te zetten voor noodhulp.