Opinie

Waarom NRC blijft investeren in kennis

NRC, met 216 redacteuren in dienst en enkele honderden freelancers, is een krant die gelooft in specialisatie. Van veel van onze mensen verwachten we dat ze zich jarenlang diep ingraven in hun ‘portefeuille’. Dat leidt tot grondige en gezaghebbende journalistiek. Ook de afgelopen week plukten we weer de vruchten van dit beleid.

Wassily Kandinsky, Bild mit Häusern, 1909.
Wassily Kandinsky, Bild mit Häusern, 1909. Foto collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Redacteur Arjen Ribbens, die al enkele decennia de kunstmarkt covert, schreef dit intrigerende verhaal over een Kandinsky die wel eens uit het Stedelijk Museum in Amsterdam zou kunnen verdwijnen. Erven van een voormalige bezitter van het werk verzochten om teruggave van het werk omdat de veiling van het schilderij destijds direct verband zou houden met het nazi-regime.

Lees hier het interview met Marianne van Ooyen

Merijn Rengers en Derk Stokmans, twee collega’s die deel uitmaken van onze onderzoeksgroep, publiceerden deze week een opmerkelijke interview met Marianne van Ooyen, die enkele jaren geleden de klok luidde over hoge ambtenaren die de uitkomsten van een rapport naar het Nederlandse drugsbeleid probeerden te manipuleren. Haar opmerkelijke conclusie nu: “Laat de misstand voortbestaan. De gevolgen van het luiden van de klok voor jezelf zijn te groot terwijl er niets verandert”.

Nog een bijzonder interview: dat met de leden van de commissie die hackverzoeken moeten toetsen aan de nieuwe inlichtingenwet. Kees Versteegh en Pim van den Dool spraken met de drie burgers die als een van de weinigen inzicht hebben in de werkwijze van de Nederlandse geheime diensten.

Lees hier de reconstructie over de koop van Hema

Hema gered? Teri van der Heijden en Joost Pijpker, twee economieredacteuren, reconstrueerden nauwkeurig hoe Marcel Boekhoorn erin slaagde om de Hollandse winkelketen binnen te hengelen. Van Noordwijk en Harry Mens over Londen en Barcelona tot het dineetje in het Amsterdamse restaurant Kaagman en Kortekaas.

Tot slot: samen met een aantal Europese collega’s doken we de afgelopen maanden opnieuw in de ‘Football Leaks’ en onthulden we vrijdag dat zestien topclubs in Europa plannen hebben voor een eigen supercompetitie. Hanneke Chin-A-Fo, Fabian van der Poll en Jeroen Wester maakten voor NRC deel uit van dit internationale onderzoeksproject.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.