Rafael van der Vaart beëindigt per direct voetbalcarrière

De 35-jarige middenvelder heeft te veel last van blessures en kwam nauwelijks aan spelen toe. “Ik had voetballend opa willen worden, maar dat zit er helaas niet in.”

Rafael van der Vaart nam onlangs afscheid van het Oranje-publiek na de interland tegen Duitsland.
Rafael van der Vaart nam onlangs afscheid van het Oranje-publiek na de interland tegen Duitsland. Foto ANP

De 35-jarige Rafael van der Vaart beëindigt met onmiddellijke ingang zijn loopbaan als profvoetballer, omdat hij door blessures nauwelijks nog aan spelen toekomt. Dat zegt hij tegen De Telegraaf.

“Ik moet nu gewoon stoppen, ik ben hier niet om te revalideren, maar om te voetballen. Het plezier raakt er anders wel af en dat wil ik voor zijn. Ik had voetballend opa willen worden, maar dat zit er helaas niet in.”

De middenvelder komt sinds dit seizoen uit voor het Deense Esbjerg fB, maar heeft door blessures nog amper wedstrijden gespeeld. De 109-voudig international had al besloten dat dit zijn laatste seizoen zou zijn in het betaalde voetbal. Hij begon zijn loopbaan bij Ajax en vervolgde die onder meer bij HSV, Tottenham Hotspur en Real Madrid.

Bondsridder KNVB

Van der Vaart werd onlangs tegelijk met Dirk Kuijt benoemd tot bondsridder, de hoogste onderscheiding van de KNVB. Na afloop van de interland tegen Duitsland namen de twee afscheid van het Oranje-publiek.

Van der Vaart debuteerde op 19 april 2000 op zeventienjarige leeftijd bij het eerste elftal van Ajax en anderhalf jaar later bij het Nederlands elftal. Met de Amsterdamse club won hij twee landstitels (in 2002 en 2004) en de KNVB-beker (2002). Met Oranje speelde hij drie EK’s en twee WK’s, waaronder de WK-finale in 2010 tegen Spanje. Hij scoorde 25 keer als international.

In 2005 verliet hij Ajax voor een carrière in het buitenland. Drie jaar speelde hij voor Hamburger SV, daarna volgde een transfer naar Real Madrid en in 2010 naar Tottenham Hotspur. In 2012 keerde hij voor drie seizoenen terug in Hamburg, daarna volgden nog Real Betis, FC Midtjylland en Esbjerg.

Over zijn carrière zegt hij tegen De Telegraaf: “Ik heb prijzen mogen winnen en om kampioenschappen gespeeld, zowel met mijn clubs, het Nederlands elftal als individueel. Ik heb in al die jaren met en tegen zoveel geweldige spelers mogen voetballen in de mooiste stadions. Ik had dat vroeger als kleine jongen nooit durven dromen.”

Twitter avatar rafvdvaart Rafael van der Vaart You never forget your first… @eredivisie goal for @AFCAjax 😍 Even if it’s already been 18 years! https://t.co/CDIjOTB07H