Feyenoord-VVV gestaakt, FC Utrecht gaat door met winnen

Al na één minuut spelen vielen de lichtmasten uit in De Kuip. FC Utrecht behaalde tegen ADO Den Haag de vierde competitiezege op rij (3-0). Fortuna Sittard won met 3-0 van PEC Zwolle.

Al na één minuut spelen viel het licht uit in De Kuip.
Al na één minuut spelen viel het licht uit in De Kuip. Foto ANP

De wedstrijd Feyenoord tegen VVV-Venlo is zondagmiddag gestaakt, omdat de lichtmasten het niet deden. Al na één minuut spelen viel het licht uit in De Kuip. Technici kregen het niet voor elkaar om het probleem te verhelpen. Na ruim een half uur wachten besloot scheidsrechter Bas Nijhuis de wedstrijd te staken. Het bericht dat de wedstrijd niet meer verder gaat, leidde in het stadion tot gefluit van de fans.

De KNVB gaat maandag in samenspraak met de twee clubs en de gemeente Rotterdam op zoek naar een nieuwe datum voor de wedstrijd. De bond wil de wedstrijd zo snel mogelijk inhalen, maar met wedstrijden in de Champions League en Europa League wordt dat komende week nog lastig. Een woordvoerder zegt: “We zijn gebonden aan restricties vanuit de internationale bonden. Op de tijdstippen van Europese wedstrijden mag niet gevoetbald worden. We moeten ook rekening houden met supporters die weer massaal naar het stadion moeten kunnen komen.”

Zoals gebruikelijk bij een gestaakte wedstrijd wordt deze zaak voorgelegd aan de aanklager betaald voetbal. Hij beslist niet alleen of een van de betrokken partijen blaam treft, maar ook of de wedstrijd weer bij de eerste seconde begint of verder gaat bij het moment van stilleggen. De KNVB benadrukt dat maandagavond in ieder geval geen optie is, omdat dit op zo’n korte termijn niet te regelen valt. Dinsdag en woensdag zijn wedstrijden in de Champions League, donderdag in de Europa League.

Feyenoord speelt volgende week zondag in Almelo tegen Heracles. Daarna breekt de volgende interlandperiode aan.

FC Utrecht wint onder Advocaat opnieuw

Trainer Dick Advocaat lijkt bij FC Utrecht als opvolger van de weggestuurde Jean-Paul de Jong een gouden greep. De voormalige bondscoach leidde zijn nieuwe ploeg in de Galgenwaard ook langs zijn oude liefde ADO Den Haag (3-0). Daarmee behaalde FC Utrecht de vierde competitiezege op rij.

Na zijn aantreden verloor Advocaat alleen op 23 september zijn eerste wedstrijd op de Utrechtse bank, met 1-0 bij Feyenoord. Beide ploegen treffen elkaar in december opnieuw in De Kuip voor de KNVB-beker.

Foto ANP Pro Shots

In de achtste minuut ging ADO-doelman Indy Groothuizen op absurde wijze in de fout. Eerst liet hij een simpele terugspeelbal van zijn voet springen waarna de bal tegen de paal rolde. Groothuizen verzuimde daarna voor opruiming te zorgen waardoor Cyriel Dessers de bal alsnog over de lijn kon werken (1-0). De dubbele blunder leidde tot grote hilariteit onder het thuispubliek.

ADO kreeg na een half uur een grote kans op de gelijkmaker. Lex Immers kon vrij inschieten, maar doelman David Jensen bracht redding. Kort na de rust keerde de Deense keeper ook een schot van Sheraldo Becker. In de tweede helft bleef het niveau matig. Willem Janssen en Joris van Overeem zorgden niettemin voor een royale zege voor de subtopper uit Utrecht.

Twitter avatar fcutrecht FC Utrecht 3️⃣ goals
3️⃣ punten Lekker daggie zo! 👏👏👏 Straks meer over #fcutrecht - @ADODenHaag op https://t.co/ZSmA873iWd! #utrado #eredivisie https://t.co/2fFZ5r0aqm

Derde competitiezege voor Fortuna Sittard

Fortuna Sittard boekte zondag de derde competitiezege van het seizoen met 3-0 tegen PEC Zwolle. Finn Stokkers en Mark Diemers vestigden de aandacht op zich in Sittard. Stokkers opende al in de derde minuut de score. Hij verdiende in de 67e minuut ook een strafschop toen hij door Thomas Lam naar de grond werd gewerkt. Diemers maakte vanaf elf meter geen fout. Hij liet doelman Mickey van der Hart in de slotfase nog een keer kansloos vanaf de strafschopstip.

Fortuna Sittard klom naar de tiende positie van de ranglijst. PEC Zwolle staat dertiende op twee punten van Fortuna. Het elftal van trainer John van ’t Schip was geen schim van de ploeg die dinsdag zo overtuigend bij De Graafschap won in het bekertoernooi (5-2). PEC Zwolle liet zich eigenlijk alleen in de slotfase van de eerste helft even zien. Mike van Duinen stuitte toen op doelman Alexei Koselev. Lam zag zijn kopbal via de handen van de keeper van Fortuna Sittard op de paal belanden. Bij een achterstand van 2-0 werd een treffer van Gianluca Scamacca afgekeurd omdat aanvaller Zian Flemming van PEC een overtreding zou hebben gemaakt. (ANP)