Eilandengroep Nieuw-Caledonië stemt tegen afscheiding van Frankrijk

Ruim 56 procent van de stemmers op de eilandengroep in Oceanië stemde tegen onafhankelijkheid. De opkomst was hoog met bijna 80 procent.

Roch Wamytan, één van de voormalige leiders van de onafhankelijksheidspartij stemde zondag op het referendum in Nieuw-Caledonië.
Roch Wamytan, één van de voormalige leiders van de onafhankelijksheidspartij stemde zondag op het referendum in Nieuw-Caledonië. Foto Mathurin Derel/AP

De inwoners van de Franse eilandengroep Nieuw-Caledonië stemden zondag tegen afscheiding van Frankrijk. Nadat 95 procent van de stemmen van het referendum geteld zijn, blijkt dat 56,8 procent van de stemmers op de archipel in Oceanië tegen onafhankelijkheid is. De opkomst was hoog: bijna 80 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde zondagmiddag verheugd op de uitslag: “De kiezers hebben vandaag duidelijk gemaakt dat Nieuw-Caledonië nog steeds Frans is”, citeert de Franse krant Le Monde uit een toespraak van de president. “We zijn enorm trots dat we deze historische mijlpaal samen hebben gepasseerd.” Hij roept wel op tot een dialoog, tussen de voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid. De premier van Frankrijk, Édouard Philippe, zal binnenkort de toekomstplannen van de eilandengroep bespreken.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Les Calédoniennes et les Calédoniens se sont exprimés pour que la Nouvelle-Calédonie reste française. Cette étape historique est une grande fierté pour la République. Un seul vaincu, la tentation de la division. Un seul vainqueur, la paix. Maintenant, tournons-nous vers l’avenir.

De aanloop naar het referendum duurde erg lang. Al in 1998 werd de procedure ervan gestart, maar het duurde tot zondag voordat de inwoners naar de stembus konden. Alleen kiezers die tenminste twintig jaar op één van de eilanden wonen, mochten zondag hun stem uitbrengen. In Nieuw-Caledonië wonen naast Kanaks, de originele bewoners van het eiland, ook veel Fransen. De eilandengroep telt ongeveer 280.000 inwoners. Jaarlijks krijgt Nieuw-Caledonië 1,3 miljard euro van de Franse overheid.

Frankrijk in Oceanië

De eilandengroep ligt een paar honderd kilometer ten oosten van Australië. In 1853 lijfde Frankrijk de archipel in als kolonie. Het werd vooral gebruikt als strafkolonie om zware misdadigers heen te sturen. Ook liggen er op het grootste eiland, Grande Terre, grote nikkelreserves, een erts die voor elektronica gebruikt wordt. Onder toeristen staat het eiland bekend om zijn witte stranden.

De uitslag van zondag leidt niet tot een definitief ‘nee’ tegen afscheiding van Frankrijk. De inwoners van Nieuw-Caledonië hebben nog de mogelijkheid om over twee en vier jaar een nieuw referendum uit te roepen.

Lees ook: Nieuw-Caledonië blijft Frans, in ieder geval voorlopig