‘Echtgenoot Asia Bibi vraagt Verenigd Koninkrijk om asiel’

De vrijspraak van Asia Bibi voor godslastering leidde afgelopen week tot grote protesten in Pakistan. Haar man vraagt nu het Verenigd Koninkrijk om hulp.

De 47-jarige christelijke vrouw mag het land voorlopig niet verlaten. Haar man heeft nu het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten om hulp gevraagd.
De 47-jarige christelijke vrouw mag het land voorlopig niet verlaten. Haar man heeft nu het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten om hulp gevraagd. Foto Rehan Khan/EPA

De echtgenoot van Asia Bibi, de Pakistaanse christelijke vrouw die tot woede van islamitische groeperingen afgelopen week werd vrijgesproken van godslastering, heeft het Verenigd Koninkrijk om asiel gevraagd. Ook vroeg hij Canada en de Verenigde Staten om hulp omdat hij en zijn familie in Pakistan groot gevaar lopen. Dat schrijft de BBC zondag.

Lees meer: Grote woede in Pakistan na vrijspraak in blasfemiezaak

In een video zegt Ashiq Masih dat hij vreest voor de veiligheid van zijn familie. “Ik verzoek de premier van het Verenigd Koninkrijk ons te helpen en – zo goed als mogelijk – ons vrijheid te verlenen.” Premier Theresa May heeft nog niet officieel gereageerd op de oproep. Asia Bibi zou samen met haar familie zijn ondergedoken. Zaterdag besloot de regering dat ze het land voorlopig niet mag verlaten. Ze moet in Pakistan een herziening van haar hoger beroep door het Hooggerechtshof afwachten.

Veroordeling

De 47-jarige Asia Bibi werd acht jaar geleden ter dood veroordeeld voor godslastering maar afgelopen woensdag werd dit vonnis door het Hooggerechtshof in Islamabad herzien. Ze werd vrijgesproken omdat het Hooggerechtshof blasfemie niet bewezen vond. Dit zorgde voor grote protesten georganiseerd door onder meer de islamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Aanhangers van de partij riepen onder meer op tot de dood van de rechters en op vrijdag bleven scholen uit voorzorg dicht. Om een einde te maken aan de protesten sloot de Pakistaanse regering afgelopen weekend een overeenkomst met de TLP: Asia Bibi zou voorlopig het land niet mogen verlaten.

Haar advocaat is Pakistan inmiddels ontvlucht. Tegen persbureau AFP zei hij Asia Bibi te willen blijven verdedigen maar zijn leven niet zeker te zijn in het land.

De politie liet zondag weten meer dan 150 mensen te hebben opgepakt op verdenking van vandalisme, brandstichting en het gebruik van geweld tijdens de protesten afgelopen week. Volgens een politiechef zijn de verdachten geïdentificeerd met behulp van camerabeelden.

Verschillende landen hebben de christelijke Asia Bibi inmiddels asiel aangeboden. In Nederland zeggen regeringspartijen CDA en D66 haar te willen opgevangen. Kamerlid voor D66 Sjoerd Sjoerdsma twitterde dat ze in Nederland moet worden opgevangen. “Zodat ze veilig op adem kan komen en alle rust uitzoeken hoe ze haar leven weer kan oppakken.”