Desisa en Keitany winnen prestigieuze marathon New York

Desisa’s winnende tijd is de op een na beste tijd ooit in New York. Bij de vrouwen won Mary Keitany voor de vierde keer de race.

Lopers op de Verrazano-Narrows Bridge in het zuiden van de stad.
Lopers op de Verrazano-Narrows Bridge in het zuiden van de stad. Foto Eduardo Munoz Alvarez/AP Photo

De Ethiopiër Lelisa Desisa heeft zondag na drie ereplaatsen de zege gepakt in de marathon van New York. De 28-jarige marathonloper finishte in 2.05.59 en was in Central Park net iets sneller dan zijn landgenoot Shura Kitata. Het bleef tot in de slotfase spannend.

Bij de vrouwen won Mary Keitany voor de vierde keer de prestigieuze race. De Keniaanse atlete zegevierde eerder in 2014, 2015 en 2016 maar finishte vorig jaar als tweede achter de Amerikaanse Shalane Flanagan. Met 2.22.48, de tweede tijd ooit in New York, was ze zondag ruim drie minuten sneller dan haar landgenote Vivian Cheruiyot. Een groot deel van de marathon liep zij alleen.

Twitter avatar nycmarathon TCS New York City Marathon Mary Keitany is SOLO! https://t.co/oVIolbDxWr

Boston

Desisa eindigde in 2014 als tweede in New York en in 2015 en 2017 als derde. Zijn winnende tijd is de op een na beste tijd ooit in New York. Alleen de Keniaan Geoffrey Mutai was in 2011 met 2.05.06 sneller.

Desisa was in de VS al eerder succesvol. In 2013 en 2015 werd hij in Boston eerste, maar de gouden plak die hij in 2013 won gaf hij datzelfde jaar nog symbolisch terug aan de stad om de slachtoffers van de bomexplosies in de stad te herdenken. Desisa raakte zelf niet gewond bij de aanslag.

Correctie (4 november 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd de Ethiopiër Shura Kitata foutief Sharu Kitata genoemd. Dat is hierboven hersteld.