Bahreinse oppositieleider veroordeeld tot levenslang voor spionage

Oppositieleider Ali Salman zou in 2011 gevoelige informatie hebben verstrekt aan buurland Qatar. Volgens mensenrechtenorganisaties is het vonnis politiek gemotiveerd.

Een foto van oppositieleider Ali Salman uit 2014. Hij werd zondag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Een foto van oppositieleider Ali Salman uit 2014. Hij werd zondag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Foto Hasan Jamali/AP

De Bahreinse oppositieleider Ali Salman is zondag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor spionage. Dat meldt persbureau AP. Ali Salman werd in juni nog vrijgesproken maar is nu in hoger beroep toch veroordeeld.

Lees meer over het ontbinden van de oppositiepartij: Shi’ieten in Bahrein raken nu ook hun partij kwijt

Het vonnis komt enkele weken voor de parlementsverkiezingen in het land. Salman leidde oppositiepartij Al-Wefaq maar deze partij werd in 2016 ontbonden door de rechter en kan niet meedoen aan de verkiezingen. De oppositiepartij vertegenwoordigde een belangrijk deel van de shi’itische meerderheid in het land dat wordt geregeerd door sunnieten.

Qatar

Ook twee andere leden van oppositiepartij Al-Wefaq werden zondag veroordeeld. De drie zijn schuldig bevonden aan het verstrekken van gevoelige informatie aan buurland Qatar in ruil voor geld. Hierdoor zouden ze de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Ali Salman zou contact hebben gehad met de toenmalig premier van Qatar, Hamad bin Jassim al-Thani, tijdens de protesten in de Arabische Lente in 2011.

Bahrein is een van de vier golfstaten die de diplomatieke banden met Qatar vorig jaar heeft verbroken. Nadat Bahrein zich achter de boycot schaarde, kwamen de beschuldigingen tegen Ali Salman uit 2011 aan het licht. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het vonnis politiek gemotiveerd is en gerelateerd aan zijn werk als oppositieleider.

Amnesty International riep zondag op tot onmiddellijke vrijlating. Regiodirecteur van de mensenrechtenorganisatie Heba Morayef zegt in een verklaring: “Dit vonnis is een schijnvertoning dat laat zien dat de Bahreinse autoriteiten zich onophoudelijk en onrechtmatig hebben ingespannen om elke afwijkende mening het zwijgen op te leggen.”

Ali Salman zit momenteel een gevangenisstraf van vier jaar uit voor het beledigen van de minister van Binnenlandse Zaken. Ook werd hij in 1994 al eens gearresteerd en gedwongen om 15 jaar in ballingschap te leven.