Mathieu van der Poel prolongeert titel bij EK veldrijden

Bij de vrouwen was het podium volledig oranje. De Nederlandse Annemarie Worst won verrassend van favorieten Marianne Vos en de Belgische wereldkampioene Sanne Cant.

Mathieu van der Poel prolongeert zijn Europese titel veldrijden.
Mathieu van der Poel prolongeert zijn Europese titel veldrijden. Foto Jos Kafoe/ANP

Mathieu van der Poel (23) is zondag in Rosmalen met overmacht opnieuw Europees kampioen veldrijden geworden. Ruim zes van de negen ronden reed hij solo op kop. De Belgen Wout van Aert en Laurens Sweeck wonnen het zilver en brons, op 14 en 18 seconden van de titelverdediger.

Vlak na de start nam Van Aert nog een kleine voorsprong, die opliep tot 6 seconden na de eerste ronde. Van der Poel kon even later aansluiten en de twee rivalen gingen enige tijd samen op kop. In de derde ronde kon Van der Poel wegrijden van Van Aert. “Ik merkte dat Van Aert paar foutjes maakte en beetje kapot ging na zijn snelle start, toen kon ik een gaatje slaan”, zei Van der Poel na afloop tegen de NOS.

Lees ook: Rammen van start tot finish met een maximale hartslag

Bij aanvang van de vierde ronde was zijn voorsprong al tien seconden en die liep daarna op tot 22 seconden. Ruim zes rondes lang reed hij vervolgens solo op kop.

Een groepje achtervolgers met onder meer de Nederlander Lars van der Haar kwam er aanvankelijk niet meer aan te pas, maar wereldkampioen Van Aert moest nog oppassen dat hij het zilver niet zou verliezen aan zijn landgenoot Sweeck. Van der Haar werd uiteindelijk zesde en was daarmee de tweede Nederlander.

Annemarie Worst verrassende kampioen

Eerder op de dag kleurde het podium bij de vrouwen volledig oranje, met Annemarie Worst als verrassende nieuwe Europees kampioen. Ze won de wedstrijd in Rosmalen voor Marianne Vos en Denise Betsema.

Al snel na de start vormde zich een kopgroep met onder meer de favorieten Marianne Vos en de Belgische wereldkampioene Sanne Cant. Ook Annemarie Worst reed mee in de kopgroep. In de voorlaatste ronde reed Worst weg. Haar Belgische medevluchters en landgenoten Vos en Betsema konden het hoge tempo van de Nederlandse niet volgen.

De 22-jarige Worst kwam solo over de finish en was twee seconden sneller dan Marianne Vos en Denise Betsema. Vos won de sprint om de tweede plek van Betsema.

Worst werd in het verleden al wereldkampioen bij de beloften. De Belgische Cant won vorig jaar het EK Veldrijden.

De 22-jarige Annemarie Worst pakte de Europese titel bij de vrouwen. Foto Jos Kafoe/ANP