Zonderland verovert derde wereldtitel op de rekstok

De 32-jarige turner versloeg op de WK in de Qatarese hoofdstad Doha de Japanner Uchimura (zilver) en de Amerikaan Mikulak (brons).

Zonderland in de turnarena tijdens de rekstokfinale in Doha.
Zonderland in de turnarena tijdens de rekstokfinale in Doha. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Epke Zonderland is voor de derde keer in zijn loopbaan wereldkampioen geworden op het onderdeel rekstok. Op de WK in de Qatarese hoofdstad Doha versloeg hij zaterdag de Japanse turnlegende Kohei Uchimura (zilver) en de Amerikaan Samuel Mikulak (brons).

Lees ook: Bij Epke keert langzaam het gevoel terug

Tijdens zijn oefening in de finale voltooide Zonderland twee vluchtelementen, wat hem een score opleverde van 15,100. Dat was 0,300 meer dan Uchimura. Zonderland overtrof ook zijn eigen prestatie uit de kwalificaties, toen hij 14,400 scoorde.

Het is de eerste grote internationale zege van Zonderland (32) sinds zijn triomf op de WK van 2014 in het Chinese Nanning. In 2012 won de turner uit Lemmer de gouden rekstokmedaille op de Olympische Spelen in Londen.

Mislukkingen en blessures

Na zijn Olympische goud en wereldtitels - niet alleen in 2014, maar ook in 2013 - bleven grote successen een tijdje uit voor Zonderland. Belangrijke oefeningen mislukten en Zonderland werd door blessures geplaagd. De Spelen in Rio de Janeiro (2016) liepen uit op een teleurstelling doordat Zonderland in de finale van de rekstok viel.

Vanaf vorig jaar wist Zonderland de weg omhoog weer te vinden. Hij pakte onder meer het zilver op de WK in Montréal. Deze zomer werd Zonderland ook tweede in de EK-finale op de rekstok in Glasgow.

Eerder op het toernooi in Doha verraste Zonderland samen met het Nederlanders mannenteam door voor het eerst in de geschiedenis de landenfinale te halen. Uiteindelijk werd Nederland in de eindstrijd achtste en laatste.