Brieven

Waarom nóg een namenmonument in Amsterdam?

Namenmonument Hollandsche Schouwburg
Namenmonument Hollandsche Schouwburg Foto Olaf Kraak/ANP

Als wij, bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam , één boom in onze grote binnentuin willen laten kappen op advies van een geraadpleegde bomenspecialist, moeten we dat bij de gemeente aanvragen met veel redenen omkleed. Zomaar in je eigen tuin in Amsterdam-Centrum een boom kappen mag niet.

Als het Auschwitz Comité zonder blikken of blozen 25 bomen op een groene strook bij ons om de hoek in de Weesperstraat wil kappen voor hun eigen namenmonument, knikt en buigt de gemeente braaf. Zonder ons, bewoners rondom dat spaarzame stukje groen, in te lichten, laat staan mee te laten beslissen. Nee, de voorbereiding moest zo stilletjes mogelijk gebeuren, om enig tegenstribbelen en uitstel voor te zijn.

Terwijl een veel grotere en logische plek voor dit monument zou zijn in Oost, bij de Joodse Begraafplaats Zeeburg. Jarenlang totaal verwaarloosd door de Joodse Gemeenschap, maar nu opgeknapt door en op kosten van de gemeente Amsterdam.

Er is daar bovendien voldoende parkeerplek. Die ontbreekt volstrekt in de Weesperstraat, maar daar zit het Auschwitzcomité niet mee. Wij, buurtbewoners, voorzien echter een hoop parkeeroverlast.

Een miljoen euro, alleen al voor het ontwerp, gaat naar de kunstenaar, de Amerikaan Libeskind. Een veel groter bedrag kreeg hij eerder voor een soortgelijk werk voor de stad Berlijn. De resterende miljoenen voor de realisatie mocht de gemeente Berlijn zelf betalen. Libeskind dacht waarschijnlijk dat kunstje ook hier te kunnen uitvoeren en dat gaat lukken. Niemand mag tegenstribbelen. Nu gaat de gemeente Amsterdam die miljoenen dokken, heeft onze toenmalige burgemeester Eberhard van der Laan beloofd.

Wij, bewoners, zien nu pas in de krant hoe het monument ongeveer wordt. Een stelletje langwerpige dozen naast elkaar. Terwijl er nota bene al een namenmonument is, namelijk in de Hollandsche Schouwburg in de Plantage Middenlaan, direct om de hoek. Eventueel ontbrekende namen kunnen daar alsnog aan worden toegevoegd.

Amsterdam