Vrijgesproken Asia Bibi mag Pakistan niet uit

De streng-islamitische partij TLP wil dat het Pakistaans Hooggerechtshof het hoger beroep van de blasfemiezaak heropent.

Een demonstratie tegen de vrijspraak van Asia Bibi in de stad Peshawar.
Een demonstratie tegen de vrijspraak van Asia Bibi in de stad Peshawar. Foto Bilawal Arbab/EPA

Asia Bibi, de Pakistaanse vrouw die tot woede van islamitische groeperingen woensdag werd vrijgesproken van blasfemie, mag voorlopig het land niet uit. Zij moet een herziening van haar hoger beroep door het Hooggerechtshof van Pakistan afwachten.

Dat is de strekking van een overeenkomst die de Pakistaanse overheid in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft gesloten met de islamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Die partij organiseerde in de afgelopen week grootschalige protesten tegen de vrijspraak van Bibi. De 47-jarige vrouw, een christen, stond terecht vanwege blasfemistische uitspraken die ze in 2009 zou hebben gedaan. Acht jaar geleden werd ze ter dood veroordeeld, maar deze week bepaalden drie rechters van het Hooggerechtshof anders. Godslastering zou niet bewezen zijn.

Na die uitspraak laaiden in Pakistan protesten op, die drie dagen aanhielden. Een aantal van de bijeenkomsten liep uit op geweld. Aanhangers van de fundamentalistische partij TLP riepen op tot de dood van de drie rechters die tot Bibi’s vrijspaak hadden besloten. Vrijdag waren scholen uit voorzorg gesloten. De Pakistaanse minister voor religie ging in overleg met de TLP.

Lees meer over de strenge wetten tegen godslastering in Pakistan

Advocaat ‘leven niet zeker’

Volgens persbureau AP was de verblijfplaats van Bibi vrijdag niet bekend. Zij en haar familie - Bibi heeft vijf kinderen - zouden zijn ondergedoken. Meerdere Westerse landen, waaronder Nederland, hebben de christelijke vrouw asiel aangeboden. In de nieuwe overeenkomst met de TLP is nu echter toegezegd dat Bibi in Pakistan moet blijven, in ieder geval totdat haar zaak opnieuw is behandeld. De advocaat van Bibi is het land in ieder geval ontvlucht. Tegenover AFP noemt hij de woedende reacties op haar vrijspraak “betreurenswaardig, maar niet onverwacht”. In Pakistan is hij zijn leven niet meer zeker, zegt hij: “Ik wil in leven blijven, ook om de strafzaak van Asia Bibi voort te zetten.”

Het verzoek tot heropening van de zaak zou al zijn ingediend bij het Hooggerechtshof. TLP-aanhangers die tijdens de protesten zijn gearresteerd, worden volgens de overeenkomst met de overheid weer vrijgelaten, zegt een woordvoerder van de partij tegen AP.