‘Uitvaartverzorger DELA vervalst vingerafdrukken overledenen’

Op sieraden voor nabestaanden zijn in ‘tientallen gevallen’ vingerafdrukken van DELA-medewerkers beland, meldt radioprogramma Radar.

Een vlaggetje van DELA in de koffiekamer van een crematorium. Beeld ter illustratie.
Een vlaggetje van DELA in de koffiekamer van een crematorium. Beeld ter illustratie. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Sieraden met vingerafdrukken van een overleden dierbare die nabestaanden bij uitvaartverzorger DELA kunnen bestellen, blijken soms vervalst. Dat meldt het NPO Radio 1-programma Radar zaterdag. In “tientallen gevallen” zouden niet de afdrukken van de overledene op een ring of ketting zijn beland, maar die van een DELA-medewerker.

Radar sprak met verschillende medewerkers en ex-medewerkers van DELA, die volgens het programma onafhankelijk van elkaar over de misstanden vertelden. Zij meldden zich naar aanleiding van de onthulling door Radar dat DELA sinds september ongevraagd de vingerafdrukken van alle overledenen vastlegt. Die gebruikt de onderneming om herinneringssieraden te maken, die vervolgens verkocht kunnen worden aan nabestaanden.

Volgens de DELA-medewerkers die Radar hebben benaderd, is druk vanuit DELA om zoveel mogelijk afdrukken te registreren de oorzaak van de vervalsingen. In sommige gevallen, zoals wanneer iemand al langer overleden is of in het water heeft gelegen, is het onmogelijk vingerafdrukken af te nemen. Toch krijgen medewerkers een waarschuwing van DELA als ze te vaak geen afdrukken vastleggen.

‘Dit moet stoppen’

Om een reprimande te voorkomen, maken medewerkers volgens de klokkenluiders soms een afdruk van hun eigen vingers. Dat is tientallen keren gebeurd, zeggen zij. “Dit moet stoppen”, zegt één van de DELA-medewerkers tegen Radar. “Er zijn nu mensen in Nederland die lopen nu met een sieraad rond met een vingerafdruk van iemand anders terwijl ze het idee hebben dat het een vingerafdruk was van hun dierbare.”

DELA laat aan persbureau ANP weten dat het de verhalen over vervalsingen niet herkent. In de administratie zit geen enkele aanwijzing dat de beschuldigingen kloppen, aldus het bedrijf.

DELA laat een extern bureau onderzoek doen naar de gang van zaken. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenwerking met circa twintig onderaannemers. “We vertrouwen erop dat verreweg de meeste netjes werken en zich aan alle protocollen houden”, aldus het bedrijf tegenover ANP. “Mochten alsnog incidenten naar voren komen waar wij geen weet van hebben, worden de betrokken nabestaanden direct benaderd.”