‘Tientallen partijen hebben interesse in overname MC Slotervaart’

Sommige gegadigden zouden inzetten op een doorstart voor het hele ziekenhuis, andere willen enkel bepaalde onderdelen overnemen.

Een ambulance verlaat het terrein van het MC Slotervaart. Het ziekenhuis moest deze week al 50 patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen nadat het eerder failliet verklaard was.
Een ambulance verlaat het terrein van het MC Slotervaart. Het ziekenhuis moest deze week al 50 patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen nadat het eerder failliet verklaard was. Foto Robin Utrecht/ANP

Er hebben zich “tientallen” geïnteresseerden gemeld voor een doorstart van het MC Slotervaart, dat vorige week failliet ging. Dat hebben de curatoren zaterdagochtend laten weten.

Het is niet bekend om hoeveel partijen het precies gaat, schrijft persbureau ANP. De curatoren zeggen dat de bieders, uit zowel Nederland als het buitenland, in verschillende mate interesse hebben. Zo willen sommige partijen zich inzetten voor een doorstart van het gehele ziekenhuis, terwijl andere slechts enkele onderdelen willen overnemen. Als de overname uiteindelijk gedeeltelijk of toch niet doorgaat, zullen alle patiënten van de poliklinieken worden overgedragen naar andere ziekenhuizen in Amsterdam en daar in de buurt.

Het faillissement van het MC Slotervaart zorgde afgelopen week voor onvrede bij patiënten en de gemeente. Ook de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omgeving werden failliet verklaard. Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen zijn allebei eigendom van de MC Groep.

Vrijdag werd al duidelijk dat zich gegadigden hebben gemeld voor de IJsselmeer-locaties in Lelystad en Emmeloord. De curatoren verwachten dat er eind volgende week meer duidelijkheid is over de toekomst van MC Slotervaart.

Buma levert kritiek

Zaterdag heeft CDA-leider Sybrand Buma zich kritisch uitgelaten over het optreden van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) rondom het faillissement van de ziekenhuizen. Dat deed hij in zijn speech tijdens het partijcongres. Buma noemde de minister niet bij naam, maar refereerde wel aan diens karakterisering van ziekenhuis MC Slotervaart als een “stapel stenen”.

Volgens Buma ligt de oorzaak van de problemen in de ziekenhuizen, die financieel van aard zijn maar ook te maken hebben met personeelsbestanden en patiëntenaantallen, bij een te ver doorgeslagen “liberaal rendementsdenken”. Hij vindt dat de minister ervoor moet zorgen dat ziekenhuizen niet zomaar kunnen omvallen, voordat is nagedacht over zorg in de betreffende regio.