Schaatsen

Roest en De Jong delen tik uit aan Kramer en Wüst bij seizoenstart in Heerenveen

De gevestigde schaatstoppers Sven Kramer en Ireen Wüst, beiden 32, hebben op de openingsdag van het schaatsseizoen een pijnlijke nederlaag geleden. Bij de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker won Patrick Roest (22) in Heerenveen de vijf kilometer in een baanrecord van 6.08,98, ruim voor Jorrit Bergsma (6.15,31) en olympisch kampioen Kramer (6.17,09). Antoinette de Jong (23) versloeg op de 1.500 meter bij de vrouwen olympisch kampioen Ireen Wüst: 1.55,41 om 1.56,84.

Roest, regerend wereldkampioen allround, imponeerde drie weken geleden in Inzell ook al op de vijf kilometer. Hij reed bij een trainingswedstrijd in het Zuid-Duitse bergdorp een persoonlijk record (6.13,00) maar verloor van zijn ploeggenoot Kramer (baanrecord in 6.10,97). In een perfecte race haalde hij daar in Thialf in een rechtstreeks duel nog eens vier seconden van af. „Dit was een heel mooie rit”, sprak Roest na afloop. „Het is prachtig dat ik Sven hier heb verslagen op de 5.000 meter, maar dat zegt niks over de volgende race op deze afstand. Ik heb hem nog lang niet afgeschreven.” Zijn eigen prestatie? „Er zijn hier veel EK's en WK's gereden. Dat ik nu de snelste tijd op de 5.000 meter op mijn naam heb, is toch wel speciaal.”

Bij de vrouwen verraste De Jong op de 1.500 meter, de afstand waarop Wüst onlangs in Inzell al een razendsnelle tijd van 1.54,80 had gereden. In een mooi opgebouwde race reed de dit seizoen naar de Jumbo-ploeg van coach Jac Orie overgestapte De Jong de snelste tijd tot dan toe. In de laatste rit kwam Wüst bij de start bijna ten val. „Ik ben heel blij dat ik nog bleef staan”, sprak de blikvanger van de nieuwe ploeg TalentNED opgelucht. „Ik dacht echt: ‘nou, daar ga ik’. Zo voelde het, maar gelukkig kon ik mezelf op het laatste moment overeind houden.” Verder dan een tweede plaats kwam de olympisch kampioen op de 1.500 niet. Joy Beune eindigde in 1.57,25 als derde.