PSV blijft ongeslagen dankzij goal De Jong tegen Vitesse

De club uit Eindhoven won met 1-0. De voorsprong van PSV op Ajax, dat met 2-0 te sterk was voor Willem II, blijft vijf punten.

Doelpuntenmaker Luuk de Jong in duel met Thulani Serero (r) van Vitesse.
Doelpuntenmaker Luuk de Jong in duel met Thulani Serero (r) van Vitesse. Foto Thomas Bakker/ANP

PSV heeft ook na elf speelronden nog geen enkel punt verloren in de eredivisie. Dankzij een doelpunt van Luuk de Jong won de club uit Eindhoven zaterdag in eigen stadion met 1-0 van Vitesse.

Al vroeg in de wedstrijd leek PSV een makkelijk avondje te gaan beleven tegen de nummer vijf in de competitie. Vitesse-verdediger Danilho Doekhi kreeg na veertien minuten een rode kaart voor een overtreding op Hirving Lozano. De 20-jarige Doekhi kreeg eerder ook al rood tegen Feyenoord. Hij is de enige speler die dit eredivisieseizoen twee keer van het veld is gestuurd.

Ondanks dat het met een man meer op het veld stond, had PSV moeite met Vitesse. De Arnhemmers werden een paar keer gevaarlijk. Uiteindelijk was het in de 69ste minuut De Jong die de landskampioen toch aan de zege hielp. Hij werkte met de buitenkant van zijn voet een bal van Lozano in het Vitesse-doel.

Ajax hield de achterstand op koploper PSV binnen de perken door later op zaterdagavond met 2-0 te winnen van Willem II. In de Arena begonnen de Amsterdammers voortvarend: dankzij Kasper Dolberg en Frenkie de Jong lagen er al na zo’n twintig minuten twee treffers in de goal. Daar bleef het ook bij, ondanks dat Ajax duidelijk de beter ploeg was. Het was voor Ajax de achtste opeenvolgende thuiswedstrijd zonder tegengoal, een evenaring van het clubrecord.

Supporters vastgehouden

Voorafgaand aan het duel werden ongeveer 150 Willem II-supporters door de politie en de ME zo’n twee uur lang vastgehouden op station Amsterdam Centraal. Burgemeester Femke Halsema vaardigde een noodbevel uit, nadat informatie was binnengekomen dat de Willem II-fans mogelijk Ajax-supporters zouden treffen in de buurt van CS. Uiteindelijk werden de fans van de Tilburgse club door de politie naar de Arena begeleid. Tot ongeregeldheden kwam het niet.

PSV staat in de tussenstand vijf punten voor op Ajax. Nummer drie Feyenoord, dat het zondag op tegen VVV-Venlo opneemt, volgt op dertien punten.

NAC Breda heeft zaterdag FC Groningen terugverwezen naar de laatste plaats in de eredivisie. Het team uit Breda versloeg Heracles Almelo met 2-1 - nog maar de tweede overwinning van NAC deze jaargang. De club pakte daarmee één punt voorsprong op Groningen. Ook AZ en De Graafschap kwamen in actie. Dat duel eindigde in 1-0.