N-Korea: geen verlichting sancties, dan hervatting kernwapenprogramma

Onderhandelingen Het land dreigt met een terugkeer naar het beleid van voor de afspraken met Zuid-Korea en de VS als de VS geen nadere economische ontwikkeling toestaat.

Een betoger gooit tijdens een protest tegen het Amerikaanse beleid ten aanzien van Noord-Korea met een protestbord.
Een betoger gooit tijdens een protest tegen het Amerikaanse beleid ten aanzien van Noord-Korea met een protestbord. Foto Ahn Young-joon/AP

Noord-Korea dreigt zijn kernwapenprogramma te hervatten als de Amerikaanse sancties tegen het land niet verlicht worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag in een verklaring dat de banden tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea niet kunnen verbeteren zolang de Amerikanen economische druk blijven uitoefenen. De VS blijven er echter bij dat de sancties pas verlicht worden als Noord-Korea de nucleaire ontwapening heeft voltooid.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un sprak in juni in Singapore met de Verenigde Staten af te stoppen met de ontwikkeling van kernwapens. Er werd onder meer een nucleaire testlocatie gesloten en een lanceerplatform ontmanteld. Dat kon volgens Kim doordat zijn zogenoemde byungjin-beleid, dat zich richtte op economische ontwikkeling én de ontwikkeling van kernwapens, succesvol was geweest. Het land kon zich daardoor volgens de Noord-Koreaanse leider voortaan richten op economische vooruitgang alleen.

Noord-Korea vraagt al langer om verlichting van de sancties. “Als de Verenigde Staten onze herhaalde verzoeken onbeantwoord laten, zich arrogant blijven opstellen en bij hun standpunt blijven, (…) zal de term ‘byungjin’ mogelijk zijn rentree maken”, waarschuwde het ministerie vrijdag. Een impliciet, maar duidelijk dreigement dat ook het tweede, niet-economische maar nucleaire spoor van het Noord-Koreaanse tweesporenbeleid weer bewandeld kan worden.

Lees ook: Nucleair jargon staat bol van de strategische spraakverwarring

Onderhandelingen

Noord-Korea is nog met de VS in onderhandeling over zijn kernwapenprogramma. Vooralsnog lijken die gesprekken voortgezet te worden en is volgens Amerikaanse diplomaten zelfs een tweede top tussen Kim en Trump in de maak.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei in een interview met Fox News dat zijn regering niet van standpunt is veranderd, meldt persbureau AP. Volgens de VS moet Noord-Korea eerst aan zijn verplichtingen voldoen, voordat de sancties van tafel kunnen.

Behalve de unilaterale sancties van de VS hebben ook de Verenigde Naties sinds 2006 diverse strafmaatregelen afgekondigd tegen het totalitaire land. Deze sancties verbieden onder meer de import van luxegoederen, leggen olie- en petroleumimporten aan banden en verbieden Noord-Korea om arbeiders in het buitenland te laten werken. Hoewel Noord-Korea vorig jaar is gestopt met het testen van raketten en kernwapens, heeft het land voor zover bekend nog geen enkele atoombom of projectiel ontmanteld. Sterker nog, op satellietbeelden lijkt te zien dat Noord-Korea sinds de top in Singapore is doorgegaan met het produceren van zijn meest geavanceerde langeafstandsraket: de Hwasong-15.