Jazztrompettist Roy Hargrove (49) overleden

De Amerikaan won twee Grammy Awards en staat bekend als een van de belangrijkste jazzmuzikanten van zijn generatie.

Hargrove tijdens een optreden in Nice in 2011.
Hargrove tijdens een optreden in Nice in 2011. Foto Bruno Bebert/EPA

De Amerikaanse jazztrompettist Roy Hargrove is vrijdag op 49-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. Hargrove, die wordt gezien als een van de belangrijkste jazzmuzikanten van zijn generatie, stierf aan hartfalen. Hij lag in een ziekenhuis in de stad New York, waar hij aan zijn nieren werd behandeld.

Hargrove won twee Grammy Awards. De eerste kreeg hij in 1998, toen zijn in 1997 verschenen album Habana werd uitgeroepen tot beste latin jazz-performance. Vijf jaar later viel Hargrove opnieuw in de prijzen. Hij won met zijn live-plaat Directions in Music (2002) de award voor het beste instrumentale jazzalbum.

Op dat laatste album is Hargrove samen te horen met jazzgiganten Michael Brecker en Herbie Hancock. De trompettist, die in 1990 zijn eerste plaat uitbracht, leverde verder een bijdrage aan werk van veel bekende artiesten, onder wie D’Angelo, Erykah Badu en John Mayer. Daarnaast had Hargrove zijn eigen band, The RH Factor.

Op het North Sea Jazz Festival was Hargrove een vaste gast. Hij maakte er op zijn zeventiende voor het eerst zijn opwachting, en keerde er daarna vrijwel ieder jaar terug.