Iran begint met productie ‘eigen’ gevechtstoestel

De Kowsar is volgens Iran “voor honderd procent” een nationaal ontwerp, dat zelfs onder Amerikaanse sancties in productie kan worden genomen.

De vlaggen van de Verenigde Staten en Iran, op een podium in het conferentiecentrum van Wenen waar in 2015 het nucleaire akkoord met Iran werd gesloten.
De vlaggen van de Verenigde Staten en Iran, op een podium in het conferentiecentrum van Wenen waar in 2015 het nucleaire akkoord met Iran werd gesloten. Foto Carlos Barria/AFP

Iran is begonnen met de productie van een ‘eigen’ model gevechtsvliegtuig. Dat meldt de nationale omroep van de Islamitische Republiek zaterdag.

De Kowsar werd in augustus gepresenteerd door de Iraanse overheid, en werd door woordvoerders omschreven als “voor honderd procent van binnenlandse makelij”. Die bewering werd echter direct in twijfel getrokken door analisten en het Amerikaanse ministerie van Defensie: dit nieuwe toestel zou een kopie zijn van de Amerikaanse F-5 uit de jaren zestig en zeventig. Iran heeft bijna vijftig van die verouderde straaljagers. De Iraanse luchtmacht vliegt ook met toestellen van Russische makelij.

Het ontwerp van de Kowsar leidde dus tot gekissebis tussen Iran en de VS. Dat de productie van het toestel zaterdag is aangekondigd, lijkt ook geen toeval: vrijdag werd bekend dat alle Amerikaanse sancties die met de Iran-deal van 2015 werden opgeheven, opnieuw van kracht worden. De VS gaan daarmee terug naar de situatie van vóór de nucleaire overeenkomst die het sloot met Iran, samen met de EU, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en China. Al in mei werd duidelijk dat president Trump uit het Iran-akkoord zou stappen.

‘Iran heeft de expertise’

De maatregelen gaan maandag in en zijn voornamelijk gericht tegen de Iraanse scheepvaart, energiesector en financiële sector. Met de sancties willen de VS onder meer militaire ontwikkelingen door Iran tegenhouden.

In de uitzending van State TV refereerde de Iraanse minister van Defensie Amir Hatami ook expliciet aan de Amerikaanse strafmaatregelen. Volgens hem toont de productie van het eigen gevechtstoestel aan dat Iran beschikt over hightech expertise, “in weerwil van de sancties van vijanden.” Hoeveel Kowsars er nu worden geproduceerd, is niet bekend. “Binnenkort zullen er genoeg van zijn gemaakt”, klonk het via de staatsomroep.