Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Knappe jongen in Brussel die in het winter-/zomertijddossier de horloges gelijk kan zetten. „Het is gewoon de strijd tussen ochtend- en avondmensen”, verzuchtte opinie-redacteur Merel Thie bij het legen van de inbox. Als de lezerspost een weerspiegeling is van het Europees sentiment, dan gaat het afschaffen van de zomertijd nog wel een poosje duren. Het is niet zo simpel als u misschien denkt.

Zo schrijft Ambrosius Baanders uit Den Haag dat onze wintertijd „de Midden-Europese Tijd is, die door de nazibezetter daags na de capitulatie in 1940 werd ingevoerd”. Beter gaan we volgens hem een uur verder terug, naar de West-Europese Tijd van voor 1940.

Chris Hazenberg voorspelt een „nieuwe milleniumbug”. Denk eens aan de gevolgen voor het klokje van uw oven of klokthermostaat. Ook in de software van laptops en medische hulpmiddelen is tot 2050 de zomer-wintertijd vastgelegd.

Aan apparaten heeft Doedo Hazelhoff Heeres uit Delft waarschijnlijk niet gedacht als hij voorstelt om het verzetten van de klok – net als sommige veehouders doen – uit te smeren over zes dagen: elke dag tien minuten.

Jack van Asselt, en hij was niet de enige, ziet een kans voor Polderland Nederland om de weg te wijzen: verzet de tijd een half uur en hou het zo. „Eerlijk delen en nooit meer zeuren.”

In de inbox ook nog hartewensen voor redacteur Hans Beerekamp die op 1 november zijn laatste stukje in vaste dienst schreef. „Inmiddels begonnen aan het grote overdragen aan volgende generatie #pensionado”, twitterde hij.

De voormalige tv-recensent keek jarenlang van zes uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends televisie. Hij nam op prime-time meerdere programma’s op die hij dan ’s nachts bekeek. Hoe staat het met het slaapritme van dit nachtdier nu hij de tv-rubriek Zap niet meer schrijft? „Ik zit nu in het kunstenaarsritme”, laat hij weten: hij slaapt tussen 02:00 en 10:00 uur. Wat hem betreft koesteren we zomer- èn wintertijd.

Monique Snoeijen, chef Opinie