Opinie

Hup Assen!

Youp

De Formule 1 komt naar Zandvoort. Althans dat is de bedoeling. De eigenaar van het circuit wil het. En die eigenaar is niet de eerste de beste. Het is de beruchte pandjesmelker Prins Bernhard. Die aanstellerige bril die met een paar vriendjes heel Amsterdam huis voor huis opkoopt. Vastgoedvolk waar je ver van moet blijven.

Maar hij hoopt dus dat het in 2020 doorgaat. Met dank aan Max Verstappen die Nederland weer op de racekaart heeft gezet. Wat dat kost? Veel. Allereerst moet er aan de organisatie van de Formule 1 twintig miljoen worden afgetikt. Maar dat bedrag heeft die Bernhard toch wel? Kwestie van een doodlopend zijstraatje in de Amsterdamse Pijp verkopen. Of hij leent het van Mabel, die deze week met een godsvermogen van 240 miljoen de Quote 500 binnen is gestormd. Maar ik vrees dat dat allebei niet gaat gebeuren. Bernhard is een Oranje en Mabel is dat inmiddels ook een beetje. En iedereen weet: die Oranjes betalen niet graag iets uit eigen zak. Zelfs het onderhoud van hun lullige weekendbootje De Groene Draeck moeten wij voor ze betalen.

Nee, ik vrees dat Bernhard dat geld elders gaat ritselen en dat vooral de gemeente Zandvoort financieel de sjaak zal zijn. En dat diezelfde gemeente, die zich tegenwoordig heel aanstellerig Amsterdam Beach laat noemen, ook mag meebetalen aan het opknappen van het sterk verwaarloosde circuit. Ik vrees dat het Zandvoortse kampioensweekendje van Max ons minimaal vijftig miljoen gaat kosten. Maar daar hebben we wel twee leuke uurtjes voor. En het meest milieuverontreinigende spektakel ter wereld. We mogen trots zijn. We tellen dan internationaal weer mee. En huisjesmelker Bernhard is daarna de trotse eigenaar van een geheel gerenoveerd circuit waar hijzelf geen cent aan meebetaald heeft. Goed zo, Bennie!

Het grappige is dat er in Assen een kant-en-klaar circuit ligt te glimmen in het Drentse zonnetje en dat dat racebaantje eigenlijk al bijna geheel voldoet aan de huidige eisen van de Formule 1-organisatie. Assen was dan ook al ver in de onderhandelingen over de felbegeerde race. Daarbij is die stad veel beter bereikbaar dan Zandvoort, waar je alleen kunt komen via een historisch ezelpad. Als je daar op een zonnige zondag met de auto naar het strand wil, dan moet je op woensdagmiddag alvast in de file gaan staan en ben je de dinsdagavond daarna weer thuis. Het strand zelf heb je dan niet gezien. Parkeerprobleempje.

Verder heeft Assen veel meer ervaring. Sinds 1925 komen daar jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers naar de TT. Zandvoort had zijn laatste racefeestje in 1985. Toen Niki Lauda zijn allerlaatste Grand Prix won.

Maar ik weet nu al zeker dat de felbegeerde Formule 1-wedstrijd in 2020 in Zandvoort zal plaatsvinden. En niet alleen omdat dat historisch gezien logischer is, maar omdat het in het belang van een tweedehands Oranje is. Ook nog de Oranje die naar zijn corrupte opa is vernoemd. Dat kan geen toeval zijn. Voor die vastgoedbril lopen duizenden geldgluiperds moeiteloos te knippen en te buigen.

Ik moet bij dit soort akkefietjes altijd aan Saoedi-Arabië denken. Daar zit ook zo’n corrupte koninklijke familie die altijd alles voor elkaar krijgt. Die gebruiken alleen wel iets hardere middelen om hun zin door te drijven en reageren doorgaans feller op kritische columnisten. Maar met die familie zijn de Oranjes innig bevriend. Te goed zelfs. Onze koning ging in 2015 nog persoonlijk condoleren toen hun oude koning Abdullah een natuurlijke dood was gestorven. Dat werd er specifiek bij gezegd. Een natuurlijke dood is in dat land namelijk een uitzondering.

Natuurlijk krijgt Bernhard zijn Grand Prix. Zo werkt dat. Hoewel? Het mooiste is het natuurlijk als Assen gewoon wint en de GP krijgt. Ze zijn er op dit moment kwaad genoeg voor. Ik hoop zo dat ze winnen. GP Assen 2020! En dan moet die maffiose vastgoedprins glashard geweigerd worden. Al is het maar uit angst dat hij de halve stad opkoopt.