Recensie

Recensie

Groots theater over nationale gas-tragedie

Foto Helmut Newton

Een nationale tragedie verdient een groots theaterstuk en dat is wat Gas van Toneelgroep Jan Vos is. De opkomst, hoogtij en ondergang van de gaswinning vormen de achtergrond van het leven van drie generaties Groningers. Als uitbaters van een hotel ontvangen ze in de jaren 60 de eerste NAM-werknemers en huisvesten ze 50 jaar later de deelnemers van een ‘dialoogtafel’, die de schadeclaims van gedupeerde huiseigenaren bespreken. In Gas krijgen voor- en tegenstanders allebei de ruimte. Maar de makers nemen wel stelling. De nadruk ligt op hoe de getroffen burgers door de mangel worden gehaald door oppermachtige instanties.

Theater
Gas. Op locatie in Ten Boer, Groningen. Daar en elders t/m eind 2018, tournee in 2019. toneelgroepjanvos.nl

●●●●●