EU-ambassadeur voor Tanzania teruggeroepen naar Brussel

De Nederlander Roeland van de Geer staat bekend als een ‘mondige’ diplomaat. De Europese Unie maakt zich zorgen over de stand van de mensenrechten in Tanzania.

De president van Tanzania, John Magufuli, in 2016 tijdens een vergadering van de Wereldbank
De president van Tanzania, John Magufuli, in 2016 tijdens een vergadering van de Wereldbank Foto Thomas Mukoya/Reuters

In Tanzania heersen vragen over de reden van het vertrek uit Tanzania van Roeland van de Geer, de Nederlandse gezant voor de Europese Unie aan het Afrikaanse land. Lokale media meldden vrijdag dat de diplomaat door de regering van het Oost-Afrikaanse land is gevraagd om te vertrekken. Een andere lezing stelt dat hij door zijn werkgever is teruggeroepen voor een overleg.

De ervaren diplomaat staat aan het hoofd van de diplomatieke missie van de EU in Tanzania. Hij is ook verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG).

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is Van de Geer vrijdag “teruggeroepen naar Brussel voor een consultatie”. De woordvoerder kon tegenover NRC niet verduidelijken wat de reden is van dat bezoek. Persbureau AFP meldt dat hij komende week in Brussel zal overleggen over de huidige situatie in Tanzania.

Kritiek op mensenrechten

Het lokale medium The Citizen schrijft dat Van de Geer zaterdagavond vanuit de stad Dar es Salaam vliegt. Tegen die krant zeggen bronnen binnen de overheid dat hem een ultimatum is gesteld: hij moest binnen 24 uur het land hebben verlaten.

In Tanzania neemt de repressie van onder meer homoseksuele burgers toe, stellen internationale organisaties. Het Amerikaanse USAID spreekt zelfs van een “democratisch verval”. In februari veroordeelde de EU acties van de regering van president Magufuli (sinds 2015 aan de macht) vanwege “recente incidenten die de democaratische waarden en rechten van de Tanzanianen bedreigen”.

Van de Geer, die eerder ook speciale vertegenwoordiger was in het Grote Merengebied, en als ambassadeur van de EU in Zuid-Afrika werkte, staat bekend als een “mondige” diplomaat, die zich vaker kritisch heeft uitgelaten over mensenrechten in het Oost-Afrikaanse land.

Correctie (3-11-2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Dar es Salaam de hoofdstad van Tanzania is. Dat klopt niet: de hoofdstad is Dodoma. Hierboven is de fout gecorrigeerd.