Brieven

Brieven

Biograaf Speer

Niet de eerste

In een interview (Hoe Hitlers sluwe minister zijn imago na de oorlog zorgvuldig wist op te poetsen) gaat de Duitse historicus M. Brechtken, auteur van Albert Speer, een Duitse carriere nogal heftig te keer tegen eerdere biografen van Speer. Die zouden zijn ingepakt door de charmeur, gentleman en successchrijver. Dat dat voor Mulisch zou gelden kan ik mij voorstellen, want toen ik in de jaren ’70 Speers boeken las, had ik – evenmin historicus maar net als Mulisch zeer geïnteresseerd in WO II – ook de neiging mij wat soepeler op te stellen jegens Speer dan jegens andere nazi-grootheden. Tegelijkertijd bekroop mij toen ook al een ongemakkelijk gevoel; dat iemand bezig was op geraffineerde en lezenswaardige wijze zijn zeer vuile straat schoon te vegen. Gelukkig, enkele jaren later, in 1982, verscheen van de Duitse historicus Matthias Schmidt Albert Speer: das Ende eines Mythos. Eenvoudig gezegd, daarin blijft van Speer evenmin iets over als kennelijk in bovengenoemd werk van Brechtken. Het was voor mij toen een verademing een goed gedocumenteerd tegenspel tegen Speer te kunnen lezen. De suggestie van Brechtken in het interview als zou hij de eerste grote ontmaskeraar van Speer zijn, verdient enige nuancering. Schmidt ging hem 36 jaar geleden al voor!

Infrastructuur

Beloon mensen die samen reizen

Als er geld te verdelen is voor infrastructuur (Te weinig plannen: 2 miljard euro voor nieuwe wegen en spoor wordt niet uitgegeven, 31/11) dan kan je vandaag beginnen. Beloon burgers financieel die met hun telefoon op zak samen met anderen bewegen in de spits. Dat betekent dat ze samen in een auto zitten en dus carpoolen. Voor vertrek even met een druk op de knop via DigiD je identificeren en daarna geeft een app de beweging door. Maandelijks krijg je een document met je reisinformatie die je op waarheid moet controleren en dan kassa! Met hoe meer anderen tegelijk, hoe meer geld. Met een busje je collega’s rijden moet er lucratief door worden. Samen met het openbaar vervoer is nog slimmer: veel ov-forensen herkennen elkaar wel van gezicht, maar moeten dan afspreken en elkaar opwachten. Fietspeletons maken door de lage kosten nog meer winst. Technisch niet moeilijk, maar met grote winst voor zowel het milieu, de mobiliteit als de sociale cohesie.

Jordan Peterson

Te veel aandacht

Nadat eerst een tachtigtal medewerkers van de UVA massaal de publiciteit hadden gezocht om de komst van een hoegenaamd onbetekenende psycholoog tegen te houden (Komst van ‘politiek incorrecte’ Jordan Peterson naar UvA leidt tot protest), ruimde NRC op 30 oktober vrijwel een volle pagina in voor Maarten Boudry die wist te melden dat tegenhouden van zo’n lezing wel het domste is dat je kunt doen. Waarop Philip Huff op 1 november weer vrijwel een hele pagina kreeg om uit te leggen hoe gevaarlijk de onbeduidende psycholoog wel niet was. Gelukkig was er elders in NRC ook nog een serieuze recensie van de bijeenkomst, want dit mag niemand ontgaan. Zoveel aandacht voor een psycholoog die door academici niet serieus wordt genomen, en dat alleen maar omdat hij wel eens wat vrouwonvriendelijks heeft gezegd en misschien zelfs wel een klimaatscepticus kan worden genoemd. Afgezien van het feit dat elk nadenkend mens niet naar een psycholoog luistert als het over klimaat gaat, past al die aandacht wel in een trend. Zo houdt Trump de media in de greep met al zijn xenofobe praatjes die men toch maar wat graag opschrijft, want het stimuleert de omzet. Ook in Brazilië lijkt het nu weer te lukken. Mijn vrouw heeft daarvoor een simpele verklaring: het is gewoon wasmiddelenreclame. Als je het maar vaak genoeg hoort, valt de ergernis weg en weet je niet beter.


economisch geograaf UU