Boos

Meer dan 100.000 handtekeningen voor kinderpardonpetitie van Tim Hofman

Het burgerinitiatief van BNN-presentator Tim Hofman is vrijdagmiddag – een dag na de lancering – 100.000 keer ondertekend. In principe zijn dat genoeg stemmen om het kinderpardon, het onderwerp van het burgerinitiatief, op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

Het burgerinitiatief werd donderdag gelanceerd in het YouTube-programma #BOOS. In een uitzending van een uur worden vijf kinderen gevolgd die in Nederland zijn geboren of hier al langer dan vijf jaar wonen, maar wel het land uit moeten. In totaal zitten in Nederland zo’n vierhonderd ‘gewortelde kinderen’ in eenzelfde situatie, ze vallen tussen wal en schip. De programmamaker roept op om voor hen het kinderpardon toe te passen zodat ze kunnen blijven. Ook wil de programmamaker dat de huidige regeling versoepeld wordt.

Premier Rutte reageerde vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie op de kinderpardonpetitie. Een nieuw kinderpardon komt er volgens Rutte niet. Het zou een „aanzuigende werking” hebben en zorgen voor „valse hoop” bij kinderen. Ook was in het regeerakkoord al afgesproken dat er geen nieuw kinderpardon komt of uitbreiding ervan.

Het meewerkcriterium

Na de verkiezingen in 2012 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het pardon, toen nog een overgangsregeling die in 2013 afliep. Daarna volgde een definitieve regeling, die een stuk strenger was. Kritiek was er vooral op de tegenstrijdigheid van het ‘meewerkcriterium’, dat in de overgangsregeling nog niet voorkwam. Dat criterium houdt in dat kinderen actief „moeten hebben meegewerkt aan hun vertrek” om in aanmerking te komen voor een pardon.

Uit cijfers van de IND blijkt dat onder de huidige regeling 1.120 van de 1.360 aanvragen werden afgewezen (van 2013 tot halverwege april). Onder de overgangsregeling van drie maanden lagen die cijfers anders: toen werden 1.630 van de 3.280 aanvragen afgewezen.

De SP zegt volgende week woensdag een motie in te zullen dienen over het pardon. De partij wil dat het meewerkcriterium verruimd wordt en dat de vierhonderd gewortelde kinderen mogen blijven. Toch is het maar de vraag of de motie effect zal hebben. In het regeerakkoord is afgesproken dat het pardon niet wordt verruimd.

Of de petitie op de Kamer-agenda terechtkomt, is ook nog niet zeker. Voorwaarde voor een burgeriniatief is dat het voorstel nieuw is en de wetgeving de afgelopen twee jaar niet al in de Kamer is besproken. Hofman: „We hebben onze research gedaan. Volgens experts kan dit.”