Beveiligde geestelijke gezondheidszorg krijgt er 151 bedden bij

De patiënten kunnen een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. De zorg had om meer capaciteit gevraagd.

GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. Foto ter illustratie
GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. Foto ter illustratie Foto Lex van Lieshout/ANP

Er komen vanaf volgend jaar 151 extra bedden bij voor patiënten in de beveiligde geestelijke gezondheidszorg. Dat hebben de zorgverzekeraars afgesproken met minister Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie), meldt Zorgverzekeraars Nederland zaterdag. De zorginstellingen hadden om de extra capaciteit gevraagd.

De beveiligde ggz is bedoeld voor patiënten die intensief zorg nodig hebben, maar ook bewaakt moeten worden omdat zij door hun ziekte een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Ook de gemeenten, politie en justitie hadden om een betere aanpak gevraagd voor die groep, waaronder ook een aantal zogenoemde verwarde personen valt.

In april van dit jaar maakten GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland al extra afspraken over de inkoop van de zorg voor die doelgroep. Daarbij werd onder meer toegezegd dat die zorg altijd vergoed wordt, ook als het budget voor dat jaar al opgebruikt is. Verder werden afspraken gemaakt om de inkoop van zorg beter te coördineren. De zorgaanbieders zouden bovendien in kaart brengen hoeveel extra bedden er precies nodig zouden zijn. Ook dat is nu dus gebeurd, waarna de zorgverzekeraars hebben toegezegd geld uit te trekken voor de 151 plaatsen.

Vanaf 2020 moet een nieuwe zogeheten ketenveldnorm ingaan. Daarin worden afspraken vastgelegd tussen de verschillende instanties, overheden en andere organisaties die met deze groep patiënten te maken krijgt, waaronder de gemeenten, politie en justitie, de zorgverzekeraars en zorginstellingen. Daarvoor wordt in 2019 al een aantal pilots opgezet, aldus Zorgverzekeraars Nederland.