Anderhalve meter water in Venetië

Foto
Foto Luca Bruno/AP

Ruim anderhalve meter hoog stond het water deze week in Venetië. Toeristen kregen laarzen en moesten via vlonders het beroemde San Marcoplein over. De Venetianen zijn inmiddels gewend aan acqua alta, hoogwater, in het najaar, wanneer regenval en wind uit het zuiden het zeewater in de smalle Adriatische Zee opstuwen. Maar dit was een van de grootste overstromingen in honderd jaar – het record was in 1966, toen het water 194 centimeter hoog stond in de stad. Om te proberen dit soort overstromingen te voorkomen, is een beweegbare stormvloedkering bedacht, die Mosè is genoemd, Mozes. De bouw daarvan is in 2003 begonnen, maar nog steeds zijn niet alle kleppen geïnstalleerd – doel is nu het werk in 2022 te voltooien.

In de beroemde basiliek van San Marco, waarvandaan deze foto van het plein is genomen, stond 90 centimeter water. Deskundigen maken zich grote zorgen over het effect van het zoute water op marmeren vloermozaïeken. Ook vrezen ze dat de onderste stenen van pilaren zout water hebben opgezogen, waardoor deze pilaren minder stabiel kunnen worden. De beheerder van de elfde-eeuwse kerk zei: „In één enkele dag is de basiliek twintig jaar ouder geworden, maar misschien is dat een optimistische inschatting.”