Zeven doden bij aanslag op bussen onderweg naar Egyptisch klooster

Het gaat om christelijke pelgrims die onderweg waren naar het koptische klooster van Minya. Negentien inzittenden zijn gewond geraakt.

Koptische christenen bij een mis op Palmzondag in een buitenwijk van Kairo.
Koptische christenen bij een mis op Palmzondag in een buitenwijk van Kairo. Foto via EPA

Ten minste zeven mensen zijn omgekomen bij een aanval op drie bussen ruim 250 kilometer ten zuiden van Kairo. De voertuigen waren onderweg naar een koptisch klooster in een woestijn. Dat heeft de aartsbisschop van de stad Minya vrijdag tegen persbureau Reuters gezegd. Ook zijn negentien inzittenden gewond geraakt.

De lokale tak van Islamitische Staat (IS) - voornamelijk actief in de Sinaï-woestijn in het noord-oosten van Egypte - heeft de aanslag opgeëist via Amaq, de nieuwssite van de terreurbeweging. Of IS inderdaad achter de aanslag zit, is nog niet bekend, maar volgens een anonieme bron uit de Koptische Kerk hadden de bewapende aanvallers kenmerken van islamitische militanten, aldus persbureau AP. Zij hadden een hinderlaag gevormd in de buurt van Minya, op de weg van Kairo naar het Sint Samuelklooster aldaar. Toen de bussen met christelijke pelgrims langsreden, kwamen de aanvallers tevoorschijn en beschoten zij de voertuigen.

Eerdere aanslagen

Er zijn vaker aanslagen op christenen in Egypte. Bij een aanval op een koptische kerk in Helwan, nabij de hoofdstad Kairo, werden eind 2017 zeker negen mensen gedood. Eind mei datzelfde jaar kwamen bijna dertig mensen om bij een aanslag op een konvooi van bussen met Egyptische kopten. Die aanval vond plaats op bijna exact dezelfde plaats als de beschieting van vrijdag.

Eerder claimde terreurbeweging Islamitische Staat ook al verschillende aanvallen tegen Egyptische kopten: een dubbele aanslag in de steden Alexandrië en Tanta waarbij 47 mensen omkwamen en een aanval op de koptische kathedraal in Kairo in december 2016. Hierbij kwamen 29 kerkgangers om. De zeventien verdachten van de aanvallen kregen hiervoor de doodstraf.

Kopten in Egypte

De Koptische Kerk is de belangrijkste christelijke stroming van Egypte. De kopten maken zo’n tien procent van de bijna honderd miljoen Egyptenaren uit; de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. De Kerk sloot zich in 2013 aan bij president Abdul-Fattah El-Sisi toen die, als minister van Defensie, de macht overnam van de toenmalige islamistische president Mohammed Morsi. Door deze steun maakten de kopten zichzelf tot vijand van IS.

El-Sisi reageerde “diep bedroefd” op de aanslag van vrijdag en beloofde door te gaan met de overheidscampagne tegen militanten in het land. “Ik wens de gewonden een snel herstel toe en bevestig onze vastbeslotenheid om terrorisme te bestrijden en de daders te vervolgen”, aldus de president op zijn twitteraccount.

Twitter avatar AlsisiOfficial Abdelfattah Elsisi أنعى ببالغ الحزن الشهداء الذين سقطوا اليوم بأيادٍ غادرة تسعى للنيل من نسيج الوطن المتماسك…وأتمنى الشفاء العاجل للمصابين واؤكد عزمنا على مواصلة جهودنا لمكافحة الإرهاب الاسود وملاحقة الجناة.
هذا الحادث لن ينال من إرادة امتنا في إستمرار معركتها للبقاء والبناء..