Zandvoort: aanbod voor grand prix, mogelijk in 2020

Formule 1 Het circuit in Zandvoort heeft naar eigen zeggen een aanbod gehad een F1-race te organiseren. Concurrent Assen weet van niets.

Het circuit van Zandvoort.
Het circuit van Zandvoort. Foto Chris Schotanus/Novum

Na 35 jaar worden de Zandvoortse duinen in 2020 mogelijk weer het decor van een grand prix. Formula One Management Limited, de eigenaar van de Formule 1, heeft een „concreet aanbod” gedaan aan Circuit Zandvoort.

Dat bevestigt een woordvoerder van prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit, aan persbureau ANP na berichtgeving van De Telegraaf.

Of het daadwerkelijk gaat lukken de Grand Prix in 2020 naar Zandvoort te halen, is nog zeer de vraag. Het circuit moet aangepast worden, de faciliteiten zijn aan vernieuwing toe. Ook is Zandvoort relatief slecht bereikbaar en het circuit ligt midden in een kwetsbaar natuurgebied.

In 2016 liet de gemeente Zandvoort een verkennend onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden om de Formule 1 terug te halen. Hieruit bleek dat terugkeer van de Formule 1-race die in 1985 voor het laatst op het circuit in de duinen werd gehouden „haalbaar” is. Ook Van Oranje ziet geen „onoverkomelijke hobbels”.

Dan zijn er ook nog de kosten van een Formule 1-race: circuit Zandvoort zal zo’n 20 miljoen euro moeten betalen als ‘fee’ om een race te mogen organiseren. De volledige kosten van de organisatie zouden wel eens kunnen oplopen tot 40 miljoen euro, zegt Michel van Grunsven van sportmarketingbureau Triple Double: „De infrastructuur van het circuit op Zandvoort is hard aan vervanging toe. Er moeten nieuwe paddocks komen, een nieuw rennerskwartier en nog andere aanpassingen aan het circuit. Als ze de grand prix willen binnenhalen, moet alles van wereldniveau zijn.” Het circuit gaat daarom op zoek naar sponsoren om de financiën zo snel mogelijk rond te krijgen.

Het TT-circuit in Assen, dat eveneens graag een eventuele Nederlandse grand prix wil organiseren, is verbaasd over de berichtgeving. „Wij wisten nergens van, voor zover wij weten zijn wij ook nog steeds een serieuze kandidaat”, zei Jos Vaessen, voorzitter van het Assense management, tegen persbureau ANP. Op het circuit in Drenthe zijn minder aanpassingen nodig dan op Zandvoort, maar mist wel autosporthistorie.