Versterking huizen aardbevingsgebied start na jaarwisseling

De Nationaal Coördinator Groningen heeft een nieuw plan voor huizen in het aardbevingsgebied: 11.500 panden worden versterkt.

De vrijstaande monumentale toren bij een kerk in Zeerijp die is beschadigd door de zware aardbeving.
De vrijstaande monumentale toren bij een kerk in Zeerijp die is beschadigd door de zware aardbeving. Foto Siese Veenstra/ANP

Een nieuw plan voor de versterking van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen is klaar. Na de jaarwisseling zal de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) beginnen met de eerste inspecties van huizen, bevestigt een woordvoerder van de NCG. Het gaat daarbij om 11.500 panden.

Volgens RTV Noord maakt het plan een onderscheid tussen drie soorten panden: met een verhoogd risico, een licht verhoogd risico en zonder risico. De panden met het hoogste risico zouden als eerste worden versterkt. Dat kan de NCG-woordvoerder niet bevestigen: “We hebben met het Rijk, de provincies en gemeenten afgesproken eerst de bewoners te infomeren.” Dit zal volgens de woordvoerder de komende weken gebeuren.

De Nationaal Coördinator Groningen Herman Sietsma kreeg begin juli van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) de opdracht een nieuw versterkingsplan te maken voor de huizen in het aardbevingsgebied. De woordvoerder van Sietsma zegt “opgelucht” te zijn: “We kunnen aan het werk voor de bewoners van het aardbevingsgebied.” Dat gaat dus vanaf volgend jaar gebeuren. De bewoners hoeven alleen niet meteen hijskranen in hun straten te verwachten, eerst zullen er inspecties plaatsvinden.

Vertraging

Minister Wiebes besloot eerder dit jaar de inspectie of versterking van ongeveer 3200 huizen op te schorten. Daarop nam de vorige Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders ontslag, hij stond aan de leiding van dit plan. Na het besluit van de minister kon Alders zijn afspraken met de bewoners niet nakomen, schreef hij in een brief.

Het is nog steeds onrustig binnen de NCG. Woensdag stapte directielid Jeroen de Boer op, omdat “de ingezette koers niet aansloot bij zijn visie”. Hij stond bekend als een vertrouweling van Alders. De komende tijd zal de NCG gaan groeien. Er is meer mankracht nodig voor de uitvoering van de versterkingsoperatie. Er staan twintig vacatures open, bevestigt de woordvoerder. Voornamelijk projectleiders en bewonersbegeleiders worden gezocht.

Luister ook: NRC Haagse Zaken - Geld, gas en grote woorden