Verlies dierentuin Emmen ruim verviervoudigd

Het dieren- en attractiepark moet tussen de vijf en vijftien medewerkers ontslaan. Met een nieuw bedrijfsplan hoopt de leiding de slechte financiële situatie te veranderen.

Dierenpark Emmen werd in 2016 omgedoopt tot Wildlands, maar kampt met sterke verliezen.
Dierenpark Emmen werd in 2016 omgedoopt tot Wildlands, maar kampt met sterke verliezen. Foto Vincent Jannink/ANP

Het verlies van Wildlands Emmen is dit jaar ruim verviervoudigd. In 2017 verloor het dieren- en attractiepark 1,8 miljoen euro, dit jaar zal dat naar verwachting zo’n 8 miljoen euro worden. Dat meldt Wildlandsvrijdag op zijn website.

Het voormalige Dierenpark Emmen is gedwongen vijf tot vijftien medewerkers te ontslaan. Het bestuur heeft verder besloten dat Wildlands weer overwegend een dierenpark moet worden.

Wildlands Adventure Zoo Emmen, zoals het Drentse park sinds twee jaar heet, verwacht 2018 af te sluiten met 840.000 bezoekers. In 2016 en 2017 waren dat er nog ruim een miljoen. Het park, waar de gemeente 60 miljoen in investeerde, stuurde in september de directeur weg vanwege tegenvallende resultaten. Toen werd ook een nieuw bedrijfsplan aangekondigd om het tij te keren.

‘Onduidelijke identiteit’

Wildlands concludeert dat de afgelopen jaren onvoldoende is gereageerd “op signalen uit de markt waardoor de verbinding met de omgeving verslechterde”. Ook zou het dieren- en attractiepark een “onduidelijke identiteit” hebben gekregen en de prijzen niet goed hebben beheerd.

Naast de ontslagen wil het dierenpark ook geld besparen op marketing en onderhoud. Wildlands wil lege stukken van het park gaan vullen met nieuwe dieren. “Een pakket aan financiële maatregelen en een nieuw marketingbeleid is noodzakelijk”, schrijft Wildlands.