Verkeer

Drukste spits van het jaar: 1.135 kilometer file

De spits op donderdagavond was de drukste van het jaar tot nu toe. Op het hoogtepunt om 17.35 uur stond er 1.135 kilometer file. Volgens de ANWB was de drukte toe te schrijven aan een combinatie van factoren. November is altijd de drukste maand van het jaar op de weg en donderdag de drukste dag van de week. Bovendien regende het en moeten automobilisten in de eerste week nadat de wintertijd is ingegaan wennen aan het donker, waardoor er sneller geremd wordt. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) waarschuwde afgelopen week dat het aantal files de komende vijf jaar stevig zal toenemen. Naar verwachting zullen automobilisten over vijf jaar 35 procent meer reistijd hebben. Dit komt doordat het wegennet niet even hard groeit als de economie. (NRC)