Verdachte verkrachting De Esch bekent poging moord

De verkrachtingszaak zorgde vorig jaar voor veel opschudding; zowel in Indonesië als Rotterdam, waar uit solidariteit een stille tocht werd gehouden.

Foto Remko de Waal / ANP

De 18-jarige Gerson F., de verdachte in de brute verkrachtingszaak in de Rotterdamse wijk De Esch in juli van dit jaar, heeft bekend dat hij het slachtoffer – al dan niet met voorbedachten rade – om het leven wilde brengen. Dat heeft officier van justitie Annette Boender vrijdag gezegd tijdens een pro forma-zitting in de Rotterdamse rechtbank. Gerson F. heeft ook bekend dat hij het slachtoffer met zijn hand gewelddadig heeft verkracht, waarbij zij een interne slagaderlijke bloeding opliep.

Het slachtoffer, een Indonesische studente, fietste op 21 juli rond half zes ’s ochtends naar huis in Oost-Rotterdam toen zij door Gerson F. van achteren werd aangevallen. Hij heeft bekend dat hij haar met een t-shirt of een ander voorwerp heeft proberen te wurgen. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en daar geopereerd. Gerson F. werd vier dagen later aangehouden door de politie, mede door onderzoek naar camerabeelden.

Aanvankelijk ging de politie er vanuit dat het slachtoffer gewurgd zou zijn met een fietsketting. De verdachte heeft zelf verklaard dat hij geen fietsketting maar een strak gedraaid t-shirt gebruikte.

Stille tocht

De zaak leidde tot veel maatschappelijke onrust. In Rotterdam werd uit solidariteit een stille tocht gehouden tegen seksueel geweld en intimidatie van vrouwen.
Gerson F. wordt ook verdacht van vier andere minder zware delicten, die hij heeft ontkend. Volgens justitie heeft hij in dezelfde nacht in juli kort ervoor een andere vrouw aangerand door haar bij een bil te grijpen.

Ook wordt hij verdacht van twee straatroven in juli en april, waarbij hij twee telefoons zou hebben gestolen. Verder wordt hij verdacht van het stelen van een portemonnee eerder dit jaar. Hoe deze andere verdenkingen tijdens het politie-onderzoek naar voren zijn gekomen, kon de persofficier desgevraagd niet zeggen. Gerson F. is als minderjarige wel eerder veroordeeld voor een geweldsdelict, volgens justitie.

Gerson F. zit in voorlopige hechtenis in het Forensisch Consortium Adolescenten (ForCa), een observatiekliniek voor minderjarigen in Sassenheim, omdat hij pas net meerderjarig is. Een psychiatrisch rapport moet eind dit jaar gereed zijn. Justitie is nog bezig met het maken van een compilatie van alle filmbeelden, die een belangrijke rol speelden in de opsporing van de verdachte. In januari volgend jaar volgt een nieuwe pro forma-zitting voor de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld.