‘Vader van de Talibaan’ gedood in Pakistan

De moslimgeestelijke Maulana Sami ul-Haq is vrijdag gedood in zijn woning in Islamabad. Een van zijn studenten was Mullah Mohammad Omar, de oprichter van de Talibaan.

Sami ul-Haq wordt het ziekenhuis in Islamabad uitgedragen. De moslimgeestelijke wordt gezien als de 'vader van de Talibaan'.
Sami ul-Haq wordt het ziekenhuis in Islamabad uitgedragen. De moslimgeestelijke wordt gezien als de 'vader van de Talibaan'. Foto Faisal Mahmood/Reuters

De moslimgeestelijke Maulana Sami ul-Haq, vaak omgedoopt tot de ‘vader van de Talibaan’, is vrijdag gedood in Pakistan. Een familielid zegt tegen persbureau Reuters dat een onbekende belager zijn huis in de hoofdstad Islamabad binnendrong en Haq aanviel met een mes.

De 81-jarige Haq werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Volgens zijn neef had hij steek- en schotwonden. Het is niet duidelijk waarom Haqs lijfwacht en chauffeur tijdens de aanval er niet waren om hem te beschermen. De Pakistaanse minister-president Imran Khan heeft de moord veroordeeld: “We zijn een grote geleerde en religieuze leider verloren vandaag.” De geleerde was een politieke bondgenoot van Khan.

Haq was een bekende islamitische geleerde en stond tientallen jaren aan het hoofd van een madrassa, een islamitische leerschool, in het noordwesten van Pakistan. Regelmatig trad hij op als tussenpersoon voor de Afghaanse regering en de Talibaan, die sinds de Amerikaanse invasie van 2001 met elkaar strijden om de macht in het bergachtige land.

NRC interviewde Haq in 2001 in Pakistan: ‘Natuurlijk ben ik trots op de Talibaan’

Docent van Mullah Omar

Een van de studenten van Haq was Mullah Mohammad Omar in de jaren tachtig. Omar vertrok samen met klasgenoten naar Afghanistan om te strijden tegen de bezetting van de Sovjet-Unie. Deze mujahideen, islamitische strijders, vormden uiteindelijk de Talibaan, naar het Arabische woord voor ‘student’ (talib) omdat het bestond uit religieuze studenten. Na jaren burgeroorlog lukte het de ultraconservatieve Talibaan uiteindelijk in 1996 om de macht te grijpen in Afghanistan.

Haq bleef in de tussentijd les geven in Pakistan. In een interview met NRC zei de geestelijke in 2001 “trots” te zijn op wat de Talibaan in Afghanistan had bereikt. “Zij hebben vrede gebracht, stabiliteit en veiligheid.”

Een Talibaanwoordvoerder zegt tegen Reuters dat “het Afghaanse volk nooit zal vergeten wat hij voor hen heeft gedaan” en noemt wie verantwoordelijk is voor zijn dood “vijanden van de Islam”. Na de moord gingen honderden mensen de straat op in Mardan, een plaatsje dichtbij de madrassa van Haq.

Lees ook: Madrassa’s leerschool voor extremisten

Correctie (3 november 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Imran Khan de president is van Pakistan. Hij is de minister-president.