Eerste hulp in ziekenhuis Lelystad ‘s avonds gesloten

Volgens minister Bruins hebben zich kandidaten gemeld voor een doorstart van de failliete IJsselmeerziekenhuizen.

Het MC Zuiderzee in Lelystad, onderdeel van MC IJsselmeerziekenhuizen met ook vestigingen in Emmeloord, Dronten en Urk. Samen met ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam heeft MC IJsselmeerziekenhuizen uitstel van betaling aangevraagd.
Het MC Zuiderzee in Lelystad, onderdeel van MC IJsselmeerziekenhuizen met ook vestigingen in Emmeloord, Dronten en Urk. Samen met ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam heeft MC IJsselmeerziekenhuizen uitstel van betaling aangevraagd. Foto Bram Petraeus

Er hebben zich kandidaten gemeld voor een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Dat heeft minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg en Sport) vrijdag bekendgemaakt. Wie de kandidaten zijn, wil de minister noch de curator momenteel zeggen. Woensdag moet duidelijk worden of de ziekenhuizen worden overgenomen en door wie.

Partijen moesten voor 17.00 uur op vrijdag een bod doen. Curator Alice van der Schee wil niet zeggen om hoeveel geïnteresseerden het gaat. Wel bevestigt ze tegenover het regionale dagblad De Stentor dat het er “veel” zijn maar minder dan tien. Een woordvoerder van de minister zegt dat het aan partijen zelf is om naar buiten te treden of niet.

Bruins sprak donderdagavond met de twee failliete ziekenhuizen, de medische staf en de curator. Voor de minister is het van belang dat de basis- en acute zorg in Lelystad blijft. De spoedeisende hulp zal in Lelystad in de avonduren worden gesloten; patiënten moeten ‘s nachts dan uitwijken naar andere locaties, in onder meer Heerenveen of Sneek. Die maatregel gaat op maandag in, schrijft Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.

Zorg in Lelystad en omgeving

Tijdens een persmoment zei de minister dat hij er bij de bieders op inzet dat “de basiszorg en acute zorg, de acute verloskunde en de spoedeisende hulp geboerd moet zijn voor de toekomst” voor de ziekenhuizen in Lelystad en omstreken. In gesprek met de biedende partijen (nadat die vrijdagmiddag bekend zijn geworden) zal hij vragen of zij hun biedingen bereid zijn bij te stellen, als dat nodig is om die zorg te kunnen waarborgen. Nieuwe biedingen kunnen dan volgens Bruins op maandag bij de curator worden ingediend: “Dan hoop ik woensdag dus het nadere plan voor de lange termijn te kunnen laten zien”, zei hij.

Over de financiële oplossing en het tijdelijk sluiten van de spoedeisende hulp, zei Bruins: “Ik heb er geen enkel probleem mee om de portemonnee te trekken, maar het is nu niet alleen een kwestie van geld. Ik had niks liever gewild dan dat dit alleen een financieel probleem was. Maar nu is de patiëntveiligheid in het geding.”

Zorgverzekeraar als financier

Het IJsselmeerziekenhuis en het MC Slotervaart (Amsterdam) vroegen vorige week dinsdag uitstel van betaling aan en werden twee dagen later failliet verklaard.

Vorige week werden werden de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart failliet verklaard

Zilveren Kruis wilde geen noodkrediet geven aan de instellingen. Zij zijn onderdeel van zorgverzekeraar Achmea en een belangrijke financier vanwege de vele verzekerde patiënten in de regio’s die de ziekenhuizen bedienen.

Die weigering zorgde voor directe financiële nood, maar de ziekenhuizen kampen al langer met problemen. Dit kwam door duur personeel en een tekort aan bedden in Amsterdam - terwijl in de locaties van het IJsselmeerziekenhuis het aantal patiënten juist minder wordt.

Bruins zegde woensdag toe dat er een meldplicht komt voor ziekenhuizen in financiële nood. De minister kan niet voorkomen dat de medische instellingen failliet gaan, omdat niet de overheid maar zorgverzekeraars de ziekenhuizen financieren.

Dagblad Trouw schrijft op vrijdag dat ook andere ziekenhuizen, waaronder het Amstelland in Amstelveen, in zware financiële problemen zijn. De minister kon daarover geen informatie geven.

Correctie (2 november 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat minister Bruins vrijdagmiddag bekend zou maken wie de kandidaten zijn voor de overname, maar dat klopt niet. Woensdag wordt pas bekend wie eventueel de ziekenhuizen overneemt. Dit is aangepast.