Spaanse justitie eist tot 25 jaar cel tegen Catalaanse seperatisten

Justitie eist de langste straf tegen de voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras. Hij zou de grootste voorvechter van het omstreden referendum zijn geweest.

Demonstranten eisen de vrijlating van Junqueras.
Demonstranten eisen de vrijlating van Junqueras. Foto Lluis Gene/AFP

De Spaanse justitie heeft tot 25 jaar celstraf geëist tegen negen Catalanen die nauw betrokken waren bij het illegale afscheidingsreferendum van oktober 2017. Justitie eist de langste straf tegen de voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras. Hij wordt onder meer verdacht van rebellie en misbruik van publiek geld. Junqueras wordt gezien als de grootste voorvechter van het referendum over het onafhankelijk worden van Spanje.

Tegen acht andere Catalanen die berecht worden voor hun aandeel in het referendum en de gevolgen hiervan, heeft de openbaar aanklager zestien tot zeventien jaar celstraf geëist. Onder hen is Joaquim Forn, de voormalig loco-burgemeester van Barcelona. Zij worden allemaal verdacht van rebellie, drie van hen zouden net als Junqueras publieke middelen hebben misbruikt.

Lees ook: Roerig jaar in Barcelona: wat doet dat met het toerisme?

Onrust na referendum

Het referendum (waarbij 90 procent van de opgekomen kiezers voor afscheiding van Spanje koos) leidde tot grote politieke onrust in Spanje. Het hoogste hof in Madrid had de stembusgang verboden; de uitslag zou bij voorbaat al niet erkend worden. Nadat de toenmalige regiopresident Carles Puigdemont de Catalaanse onafhankelijkheid uitriep, ontbond de Spaanse regering het regio-bestuur en ontvluchtte Puigdemont het land. Hij verblijft momenteel in België.

Spanje wil Puigdemont ook vervolgen voor rebellie en misbruik van gemeenschapsgeld, maar België weigert hem uit te leveren. Catalonië staat sinds mei dit jaar onder leiding van Quim Torra. De nieuwe regiopresident wordt gezien als bondgenoot van Puigdemont. Torra heeft meermaals laten weten voor de afscheiding van Spanje te zijn.