Palau verbiedt zonnebrandcrème om koraal te beschermen

De eilandengroep is niet de eerste staat die een zonnebrandverbod oplegt, wel is het verbod veelomvattender.

Kinderen spelen op het strand van Palau.
Kinderen spelen op het strand van Palau. Foto Itsuo Inouye/AP

Wie naar de witte stranden van Palau op vakantie wil, moet vanaf 2020 opletten bij het inpakken van z’n koffers. De eilandengroep in de Grote Oceaan heeft zogenoemde koraalgiftige zonnebrandcrème namelijk verboden. Dat werd donderdag bekend. Het gaat om crème met schadelijke stoffen zoals oxybenzon en octinoxaat, die kunnen leiden tot het verbleken van koraal en het verzuren van de oceaan.

Palau is niet de eerste staat die een zonnebrandverbod heeft opgelegd. Wel is het verbod van de eilandengroep veelomvattender dan de verboden die gebieden als Hawaï en Bonaire eerder dit jaar doorvoerden. Palau verbiedt namelijk tien chemicaliën die in de meeste reguliere zonnebrandcrèmes voorkomen. Verwacht wordt dat andere landen het voorbeeld van de eilandengroep zullen volgen.

Volgens de president van Palau, Tommy Remengesau, kunnen verkopers die zonnebrand met de schadelijke stoffen boetes opgelegd krijgen tot duizend dollar (875 euro). Ook krijgen agenten de bevoegdheid om flessen zonnebrand te confisqueren.

Lees ook: De Caraïben willen van koraalonvriendelijke zonnebrandcrème af

Uv-filter of larvendoder

Stoffen als oxybenzon worden ingezet als uv-filter. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze stof tot DNA-schade bij koraallarven leidt, hun ontwikkeling onderbreekt en ze zelfs meteen kan doden. Ook kan de stof de ontwikkeling van andere zeedieren als vissen en garnalen verstoren.

Jaarlijks komt tussen de zes- en veertienduizend ton zonnebrandcrème terecht in koraalriffen. In ongeveer een helft van de beschikbare zonnebrandcrèmes zitten de schadelijke stoffen. Sommige fabrikanten, onder meer L’Oréal hebben zich uitgesproken tegen de verboden. Volgens hen is er niet voldoende bewijs dat de stoffen erg schadelijk zijn voor het zeeleven.