Ontwerpfout ontdekt in ontspoorde trein Taiwan

Bij het ongeluk kwamen achttien mensen om het leven, 187 raakten gewond. De trein reed twee keer zo snel als toegestaan.

Bij het ongeluk raakten ook 187 mensen gewond.
Bij het ongeluk raakten ook 187 mensen gewond. Foto Daniel Shih/AFP

In de trein die vorige maand ontspoorde bij een dodelijk ongeluk in Taiwan, is een ontwerpfout ontdekt. Dat heeft de Japanse producent Nippon Sharyo bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Bij het ongeluk kwamen achttien mensen om het leven.

Volgens Nippon Sharyo was er een fout geslopen in de verbinding tussen het waarschuwingssysteem op de trein en de verkeersleiding. Vermoedelijk kon er daarom geen melding worden gemaakt toen er iets fout ging. Het bedrijf benadrukt dat de snelheidsbegrenzer zelf niet kapot was.

Snelheidsbegrenzer uitgezet

Eerder werd al bekend dat de machinist van de trein de snelheidsbegrenzer had uitgezet. Hierdoor kon het systeem niet automatisch ingrijpen toen de snelheidslimiet werd overschreden. De machinist reed bijna twee keer zo snel als wettelijk toegestaan was op de locatie van het ongeluk. Hij is gearresteerd op verdenking van nalatigheid.

Op 21 oktober ontspoorden acht wagons nabij een station in de regio Yilan, zo’n 62 kilometer ten oosten van hoofdstad Taipei. De voorste wagon sloeg om, waardoor de inzittenden ernstig bekneld raakten. Naast de doden raakten ook 187 mensen gewond bij het ongeluk, onder wie de machinist.