Hulp voor definitieve sluiting MC Slotervaartziekenhuis

Na het faillissement van het Amsterdamse ziekenhuis volgt nu ook de ontmanteling ervan.

Het ziekenhuispersoneel krijgt hulp bij de ontmanteling van het MC Slotervaart
Het ziekenhuispersoneel krijgt hulp bij de ontmanteling van het MC Slotervaart Foto Siebe Swart

Het MC Slotervaart in Amsterdam gaat definitief dicht. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) heeft vrijdagavond bekendgemaakt hoe de vorige week failliet verklaarde instelling zal worden ontmanteld. Daarover is de afgelopen dagen overlegd tussen de minister, de curator, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de gemeente Amsterdam en andere betrokkenen.

Medewerkers van het ziekenhuis krijgen hulp bij de afbouw van de zorg. Twee “gezaghebbende en onafhankelijke artsen” gaan daarbij helpen. Ook krijgt het bestuur assistentie en stuurt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd mensen om het crisisteam van het ziekenhuis bij te staan. De zorgverzekeraar organiseert de overplaatsing van patiënten en hun dossiers. Tevens komt er aandacht voor huisartsen die extra werk hebben door de sluiting van het MC Slotervaart.

Na lange financiële problemen voor het ziekenhuis in Amsterdam-West, volgde vorige week een onverwacht snel faillissement. Afgelopen week zouden gesprekken gevoerd zijn over een overname, maar het MC Slotervaart gaat dus vooralsnog sluiten. Het is niet duidelijk of het ziekenhuis op een andere manier verder kan. Hoelang de ontmanteling gaat duren is niet bekend.

Lees ook: Een overbodig ziekenhuis met een huiselijke sfeer

Failliete ziekenhuizen

Oud-bestuursvoorzitter van het MC Slotervaart, Aysel Erbudak, werd in 2013 ontslagen onder andere door ruzie met een zorgverzekeraar. Daarna namen de zakenmannen Loek Winter en Willem de Boer het ziekenhuis uit 1975 over. Er veranderde weinig, waarna het ziekenhuis vorige week donderdag failliet werd verklaard.

Eerder die dag werden de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord ook failliet verklaard. De instellingen, ook in handen van Winter en De Boer, konden hun rekeningen niet meer betalen. Curatoren zijn in gesprek met geïnteresseerden voor een doorstart, er zijn meerdere gegadigden en naar verwachting wordt woensdag bekend of en door wie de instellingen worden overgenomen.

Luister ook: Internist Slotervaartziekenhuis: patiënten zijn de dupe