Meer dan 100.000 handtekeningen voor kinderpardonpetitie

BNN-presentator Tim Hofman lanceerde donderdag met het YouTube-kanaal #BOOS een petitie. Vrijdagmiddag doorbrak de petitie de grens van 100.000 handtekeningen.

Tim Hofman interviewt Mark Rutte (VVD) op een bankje op het Binnenhof in Den Haag. Foto uit augustus vorig jaar.
Tim Hofman interviewt Mark Rutte (VVD) op een bankje op het Binnenhof in Den Haag. Foto uit augustus vorig jaar. Foto Remko de Waal/ANP

Het burgerinitiatief van BNN-presentator Tim Hofman is vrijdagmiddag - een dag na de lancering - 100.000 keer ondertekend. In principe zijn dat genoeg stemmen om het kinderpardon, het onderwerp van het burgerinitiatief, op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

Het burgerinitiatief werd donderdag gelanceerd in het YouTube-programma #BOOS. In een uitzending van een uur worden vijf kinderen gevolgd die in Nederland zijn geboren of hier al langer dan vijf jaar wonen, maar wel het land uit moeten. Volgens de vaste formule van het programma komen zij, als gedupeerden, veel aan het woord. In totaal zitten in Nederland zo’n vierhonderd ‘gewortelde kinderen’ in eenzelfde situatie, ze vallen tussen wal en schip. De programmamaker roept op om voor hen het kinderpardon toe te passen zodat ze kunnen blijven. Ook wil de programmamaker dat de huidige regeling versoepeld wordt.

Premier Rutte reageerde vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie op de kinderpardonpetitie. Een nieuw kinderpardon komt er volgens Rutte niet. Het zou een “aanzuigende werking” hebben en zorgen voor “valse hoop” bij kinderen. Ook was in het regeerakkoord al afgesproken dat er geen nieuw kinderpardon komt of uitbreiding ervan.

Strenge criteria

Na de verkiezingen in 2012 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het pardon, toen nog een overgangsregeling die in 2013 afliep. Daarna volgde een definitieve regeling, die een stuk strenger was.

Kritiek was er vooral op het ‘meewerkcriterium’, dat in de overgangsregeling nog niet voorkwam. Dat criterium houdt in dat kinderen “moeten hebben meegewerkt aan hun vertrek”. In 2015 oordeelde de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter, dat van asielgezinnen een “actieve houding mag worden verwacht” om in beeld te blijven bij instanties. De RvS hield daarmee de strenge criteria uit de definitieve regeling in stand. Ook #BOOS heeft kritiek op het meewerkcriterium dat er volgens hen toe leidt dat te veel aanvragen worden afgewezen.

Welk kind mag in ons land blijven? De regels zijn inconsistent omdat de politiek ze nooit in een wet heeft gegoten, betoogt onderzoeker aan het Centrum voor Migratierecht Carolus Grütters.

#BOOS-oprichters van de petitie ‘#EIGELAND - voor een kinderpardon dat wél werkt’ willen, behalve uitsluitsel over de vierhonderd ‘gewortelde kinderen’, terug naar de overgangsregeling, waarin het meewerkcriterium niet is opgenomen. Volgens Hofman is dat nodig omdat volgens de nieuwe, strengere regeling “96 tot 99 procent van de aanvragen niet wordt toegekend”.

Uit cijfers van de IND blijkt dat onder de huidige regeling 1.120 van de 1.360 aanvragen werden afgewezen (van 2013 tot halverwege april). Onder de overgangsregeling van drie maanden lagen die cijfers anders: toen werden 1.630 van de 3.280 aanvragen afgewezen. In de praktijk worden de meeste aanvragen afgewezen omdat families niet hebben meegewerkt aan de vertrekplicht na een eerdere afwijzing of omdat er geen asiel is aangevraagd.

Tim Hofman zegt tegen NRC verrast te zijn dat de petitie in korte tijd zo vaak getekend is: “De ondergrens van 40.000 handtekeningen hebben we behaald, maar meer steun is altijd beter want dat maakt het signaal sterker. Op zo veel support hadden we absoluut niet gerekend, dus moeten we nu zelf ook met het team van #BOOS gaan kijken wat de concrete vervolgstappen worden. Wanneer we de petitie willen aanbieden, weten we nog niet.”

SP-motie

De SP zegt volgende week woensdag een motie in te zullen dienen over het pardon. De partij wil onder meer dat het meewerkcriterium verruimd wordt en dat de vierhonderd gewortelde kinderen mogen blijven. Toch is het maar de vraag of de motie effect zal hebben. In het regeerakkoord is afgesproken dat het pardon niet wordt verruimd en dus zal de SP zeer waarschijnlijk geen meerderheid in de Kamer weten te krijgen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is hoopvol dat de motie toch effect zal hebben omdat het de maatschappelijke druk op de coalitie opvoert: “De huidige regeling is zo streng dat er praktisch geen kind onder valt. Eigenlijk kan er niet van een pardon worden gesproken.” Van Dijk erkent wel dat het lastig wordt om een meerderheid voor de motie te krijgen, maar vindt de afspraken in het regeerakkoord geen goed argument: “Het regeerakkoord kan aangepast worden, dat heeft Rutte met de dividendbelasting laten zien. De situatie van de vierhonderd gewortelde kinderen veroorzaakt ook maatschappelijke onrust, dat zie je aan de petitie van #BOOS.”

Lees ook: Coalitie is verdeeld, maar kinderpardon wordt niet verruimd

Ophef over opmerking Dijkhoff

Toch verdeelt het pardon ook de coalitie: regeringspartijen ChristenUnie en D66 zijn in de basis voor verruiming, de VVD is tegen. Voor ChristenUnie was het destijds een groot pijnpunt dat een verruiming van het pardon niet in het akkoord kwam.

In de aflevering van #BOOS wordt een aantal politici gevraagd naar hun standpunt over het pardon. Onder meer VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff komt aan het woord, een optreden dat hem vrijdag op een storm van kritiek kwam te staan vanwege zijn indirecte reactie op de achtjarige Nemr, die mogelijk wordt uitgezet. Vrijdag plaatste de VVD-leider een filmpje waarin hij terugkomt op het interview. Volgens Dijkhoff had hij tijdens het gesprek willen aansturen op de verantwoordelijkheid van ouders bij uitzettingsprocedures.

‘Alle politieke kleuren’

Hofman zegt de komende tijd wel met partijen te zullen overleggen, maar benadrukt dat de petitie geen samenwerking met de SP is: “We willen juist dat mensen van allerlei politieke kleuren zich hierbij kunnen aansluiten.” Op sociale media krijgt het initiatief veel bijval.

Of de petitie op de Kamer-agenda terechtkomt, is nog niet helemaal zeker. Voorwaarde voor een burgeriniatief is dat het voorstel nieuw is en de wetgeving de afgelopen twee jaar niet al in de Kamer is besproken. Hofman: “We hebben onze research gedaan. Volgens experts kan dit.” De Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven beslist hierover. De Commissie was vrijdag niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries Wat een voortreffelijke actie van Tim Hofman van #BOOS om politici door migrantenkinderen met hun eigen beleid te confronteren!! Steun ook de 400 kinderen wier toekomst niet zeker is. Teken de petitie: https://t.co/PiuyaEgVy0 De politici hadden geen tekst - u toch wel?! #eigeland

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.