Erdogan: hoogste niveaus Saoedi-Arabië verantwoordelijk

Een maand na de moord op de journalist Khashoggi, houdt de Turkse president ‘de hoogste niveaus’ in Riad verantwoordelijk in een ingezonden brief in The Washington Post.

De Turkse president Erdogan beschuldigt de hoogste niveaus van Riad van verantwoordelijkheid voor de moord op Khashoggi.
De Turkse president Erdogan beschuldigt de hoogste niveaus van Riad van verantwoordelijkheid voor de moord op Khashoggi. Foto Bertrand Guay/AFP

De moord van Jamal Khashoggi een maand geleden kwam uit de koker van de “hoogste niveaus” in Saoedi-Arabië, maar koning Salman heeft er niet vanaf geweten. Dat concludeert de Turkse president Recep Erdogan in een ingezonden brief vrijdag in The Washington Post, de voormalige werkgever van de de Saoedische journalist. Erdogan laat zich daarin verder nog steeds niet uit over Mohammed bin Salman, de Saoedische kroonprins die mogelijk de opdracht heeft gegeven.

Hoewel Erdogan eerder al zei dat het overduidelijk ging om een geplande moord, is het voor het eerst dat het Turks staatshoofd duidelijk wijst naar de Saoedische staat. Wel wil hij benadrukken dat Saoedi-Arabië en Turkije “een vriendschappelijke relatie hebben”. Erdogan “gelooft geen seconde” dat koning Salman betrokken was.

De Turkse justitie zegt dat Khashoggi kort na binnenkomst in het consulaat in Istanbul werd gewurgd en in stukken gehakt. Daarvoor was een speciaal Saoedisch team van achttien man ingevlogen. Het is niet duidelijk wat er met zijn lichaam is gebeurd, een adviseur van Erdogan zei eerder op vrijdag te vermoeden dat zijn overschot is opgelost in zuur. Saoedi-Arabië heeft toegegeven dat de journalist inderdaad in het consulaat is gedood, dat zou per ongeluk zijn gebeurd tijdens een uit de hand gelopen gevecht.

Lees ook: ‘Het was een geplande, gruwelijke, politieke moord’

‘Khashoggi verdient gepaste begrafenis’

De moord op de voormalige columnist en criticus van het Saoedische regime is volgens Erdogan “niet uit te leggen”. Ook eist hij opheldering over wat met het lichaam van de journalist is gebeurd. Khashoggi verdient “op zijn minst” een gepaste islamitische begrafenis, stelt Erdogan. Volgens het Turks staatshoofd weigeren Saoedische autoriteiten de nodige antwoorden te geven. “Niemand moet durven dit te doen op land van een NAVO-bondgenoot”, concludeert Erdogan. “Als iemand die waarschuwing besluit te negeren, dan zullen er consequenties zijn.”

De kwestie heeft niet alleen voor de VS, waar Khashoggi woonde, maar ook Turkije in een lastig parket gedwongen. Riad is een belangrijke partner in de regio voor Ankara. Het was daarom de vraag hoe Erdogan zou reageren op de moord op Turkse bodem. Door wel te wijzen naar de “hoogste niveaus” zonder de koning zelf te beschuldigen, kan Turkije de samenwerking tussen beide landen enigszins beschermen.

Mohammed bin Salman wordt dus nog altijd niet direct beschuldigd door Turkije. Een adviseur van de president zei onlangs wel dat de kroonprins “bloed aan zijn handen heeft”.

De verloofde van Khashoggi, die buiten het consulaat stond toen hij werd vermoord, heeft in verschillende media vrijdag opgeroepen tot gerechtigheid. “Het is aan de internationale gemeenschap om de daders voor het gerecht te brengen. Van alle naties, moeten de VS daar de leiding in nemen.”

Lees de vertaling van de laatste column van Khashoggi in The Washington Post: Een vrije pers, dat heeft de Arabische wereld hard nodig