Eerste executie met elektrische stoel in VS sinds 2013

Edmund Zagorski had een zaak aangespannen omdat het volgens hem tegen de grondwet indruist dat hij moest kiezen tussen de stoel en een dodelijke injectie.

Demonstranten voor de gevangenis waar Zagorski omgebracht is.
Demonstranten voor de gevangenis waar Zagorski omgebracht is. Foto Shelley Mays/AP

In de Verenigde Staten is voor het eerst in vijf jaar een man geëxecuteerd met een elektrische stoel, meldt The Guardian. Edmund Zagorski, in 1984 ter dood veroordeeld voor een dubbele moord, werd donderdag rond 19.30 uur (lokale tijd) doodverklaard in een gevangenis in Nashville, Tennessee.

Zagorski had een zaak aangespannen omdat hij vond dat het in strijd is met de grondwet dat hij moest kiezen tussen een elektrische stoel en een dodelijke injectie. Zagorski wilde niet met de injectie overlijden, omdat hij vreesde voor een trage dood. Hij was vervolgens aangewezen op de stoel, wat hij onconstitutioneel vond.

Laatste woorden

Zijn zaak kwam terecht bij het Amerikaanse Supreme Court. Het hoogste rechtscollege van de VS maakte donderdag bekend dat het niet zou ingrijpen. Niet lang daarna werd Zagorski naar de stoel begeleid. Zijn laatste maal was volgens verslaggevers varkensstaart en -pootjes. Zijn laatste woorden waren: “Let’s rock.”

Lees ook: De doodstraf is in de VS heel snel op haar retour

De elektrische stoel is een zeer omstreden executiemethode. Hoewel de stoel werd uitgevonden als een “humaan alternatief” voor de strop, wordt de methode door critici als onmenselijk bestempeld. In twee Amerikaanse staten is de elektrische stoel verboden: in Georgia werd bevonden dat de stoel leidt tot ondraaglijk lijden, in Nebraska werd de methode afgeschaft toen aanwezigen in de zaal de geur van brandend vlees roken.

Volgens The Guardian zijn sinds 2000 veertien terdoodveroordeelden in de VS geëxecuteerd met de omstreden methode. De laatste persoon die op deze manier om het leven kwam was Robert Gleason. Hij was veroordeeld voor de moord op twee medegevangenen en stierf in januari 2013.