Reportage

De spreeuwen vallen uit hun Haagse slaapboom

Vogels In een parkje bij station Hollands Spoor worden al twee weken dode spreeuwen gevonden. Worden ze vergiftigd?

In het Huijgenspark, een plantsoen vlak bij station Den Haag HS, is voor de zekerheid een uitlaatverbod ingesteld voor honden.
In het Huijgenspark, een plantsoen vlak bij station Den Haag HS, is voor de zekerheid een uitlaatverbod ingesteld voor honden. Foto Titia Ketelaar

Met een schoenendoos en vuilniszak onder de arm loopt Ingrid Soullié door het Huijgenspark in Den Haag, een groen pleintje met enorme kastanjebomen en platanen vlak bij station Hollands Spoor. Het is zompig onder de bomen, het ruikt er zurig. Door vermolmd blad en vogelpoep.

Die schoenendoos is omdat ze een optimist is, zegt Soullié, buurtbewoner en vrijwilliger bij de Dierenambulance. Misschien dat ze een levende, maar gewonde vogel vindt. Maar alleen de vuilniszak is nodig: zeven dode spreeuwen vindt ze.

Een van de dode spreeuwen in het Huijgenspark. Foto Titia Ketelaar

En dat valt mee. Al twee weken worden in dit kleine parkje dode spreeuwen gevonden – en alleen spreeuwen. Donderdagochtend waren het er zelfs 150, een week eerder op één dag negentig, op een andere ochtend zestig. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn ingeschakeld – protocol als er ergens in Nederland meer dan twintig dode dieren worden gevonden. Ook de gemeente, de vogelopvang en de dierenambulance zijn betrokken. De Partij voor de Dieren stelde raadsvragen.

Opvetten

Maar wat er aan de hand is, weet niemand. De NVWA heeft de gemeente laten weten de vogelsterfte in elk geval niet is te wijten aan het West-Nijlvirus. De dode spreeuwen zien er ook op het eerste gezicht gezond uit, vertelt Pieter van Klaveren van Vogelopvang De Wulp, waar de lijkjes worden heen gebracht. Ze zijn goed doorvoed, zijn aan „het opvetten voor de winter”. En toch liggen ze ’s ochtends „dood onder hun slaapboom”. Het Huijgenspark is ieder najaar een favoriete overnachtingsplek voor zwermen spreeuwen op doorreis. Na een paar weken vertrekken ze weer naar elders.

Lees ook: Hoe de spreeuw verdwijnt uit het vergiftigde en platgewalste landschap

„Het gebeurt wel vaker dat de kop van een zwerm spreeuwen een verkeerde inschatting maakt en dat tientallen vogels tegen een raam of gebouw aanvliegen. Maar dat type letsel zie je hier niet”, zegt Van Klaveren.

Vergiftigd

In de buurt wordt vermoed dat de vogels worden vergiftigd. „Je hebt een hoop dwaze mensen”, zegt Herman de Koning, die al ruim veertig jaar aan het plein woont. „Terwijl het zo prachtig is: tegen de avond wordt de hele lucht donker van de spreeuwenwolken. Ik las dat het aantal dieren met 60 procent is afgenomen, je mag best zuinig op hen zijn.”

Maar of er van vergiftiging sprake is – opzettelijk door buurtbewoners die last hebben van het spreeuwengekwetter of per ongeluk omdat de dieren ergens pesticiden eten of drinken – is ook nog onduidelijk. „Acht jaar geleden was er elders in Den Haag ook sprake van vogelsterfte. Maar toen waren het verschillende vogelsoorten en bleek het inderdaad om een misdrijf te gaan”, zegt Van Klaveren van de vogelopvang. „As we speak is een dierenarts sectie aan het verrichten”, zegt hij. De monsters gaan naar vier verschillende laboratoria, waaronder dat van het DWHC. De gemeente heeft uit voorzorg een uitlaatverbod voor honden ingesteld.