‘Dairon mogelijk niet het doelwit’

Liquidaties De politie heeft de hulp van het publiek ingeroepen bij onderzoek naar een vermoedelijke liquidatie op Katendrecht vorige zondag.

Tientallen kogels werden afgelopen zondag afgeschoten op Katendrecht, voor de deur van een kinderdagverblijf.
Tientallen kogels werden afgelopen zondag afgeschoten op Katendrecht, voor de deur van een kinderdagverblijf. Foto ANP/GinoPress B.V.

Een groepje mannen werd afgelopen zondag rond 21.20 uur voor de deur van kinderopvang De Kaap onder vuur genomen door een man met een zwarte motorhelm. Hij liep op het groepje af en loste tientallen schoten met een automatisch wapen. Dairon Vrutaal (32), een bewoner van Katendrecht van Curaçaose afkomst, werd zo vaak geraakt dat hij ter plekke bezweek aan zijn verwondingen.

De politie sluit niet uit dat de kogels bestemd waren voor een ander groepslid, bleek dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht. Dat groepslid werd beschoten terwijl hij wegrende. Een van de kogels vloog door de ruit van café Norge op de hoek van de Rechthuislaan en de Tolhuislaan en boorde zich in een gokkast. Een vrouw die op de fruitmachine speelde, bleef wonderwel ongedeerd. Of de wegrennende man gewond raakte, is niet bekend. Hij werd in de uitzending opgeroepen zich te melden.

Gestolen

De politie heeft nog geen idee waarom het groepje mannen werd beschoten. Daarom richtte ze zich in het opsporingsprogramma speciaal tot bekenden van Vrutaal. „Als jullie weten of hij ruzie had met iemand of iets kunnen vertellen over een mogelijk motief, meld je dan”, klonk het.

Volgens misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink zou Dairon wel degelijk het doelwit zijn geweest. „Er zijn mensen die denken dat hij zich iets had toegeëigend dat niet van hem was. Of dat klopt is een andere vraag, maar hij werd ervan verdacht en toen volgde deze min of meer rigoureuze maatregel”, schrijft hij op zijn website.

Verkeerde vrienden

De nabestaanden van Vrutaal zijn ervan overtuigd dat hij niet het beoogde doelwit was. „Het doodschieten van Dairon was een vergissing. Hij had verkeerde vrienden met wie hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was”, zegt zijn vader vechtend tegen de tranen. „Dairon deed wel eens verkeerde dingen maar hij was geen crimineel.”

De zes jaar jongere halfbroer van de overledene denkt er net zo over. „Dairon haalde wel eens kattenkwaad uit. Lichte vergrijpen zoals diefstal maar geen berovingen en zo. Het ging de goede kant op met hem. Hij had sinds kort een baan bij een koeriersbedrijf en wilde met zijn zoontje (8) weg uit Katendrecht.” Dairon groeide volgens hem op bij zijn oma op De Kaap. „Na haar overlijden, een paar jaar geleden, belandde hij op het slechte pad onder invloed van verkeerde vrienden.” Met een paar van die vrienden stond de dertiger zondagavond in de Rechthuislaan. Naar verluidt dronken ze wat om een verjaardag te vieren. „Het kan niet anders dan dat de schutter het gemunt had op een of meerdere van die vrienden.”

Een vrouw die op de fruitmachine speelde, bleef wonderwel ongedeerd

De twintiger is opvallend kalm en koestert naar eigen zeggen geen wrok tegen de dader van de ‘vergismoord’ op zijn halfbroer. „Ik wil positief blijven want hjet leven gaat verder en we kunnen niks meer veranderen aan de dood van Dairon. Wij waren niet van dezelfde moeder – die van hem woont op Curaçao – maar hij en ik hadden hetzelfde karakter. Dairon was de goedheid zelve en deed geen vlieg kwaad.”

Scooter

Het is nog niet bekend hoe de schutter zondagavond op Katendrecht arriveerde, maar wel hoe hij vertrok. Getuigen zagen hem achter op een donkere scooter springen die verdween in de richting van de Tolhuislaan. Aan de hand van bewakingsbeelden wist de politie een deel van de vluchtroute te achterhalen. Die voerde via de Brede Hilledijk en Maashaven Oostzijde naar het Mijnsherenplein. Daarna loopt het spoor dood. Zo’n twintig minuten later werd op de Schulpweg bij de Waalhaven Oostzijde een brandende scooter gesignaleerd. Mogelijk was dat de vluchtscooter.

Volgens buurtbewoners reed een zwarte Mercedes met geblindeerde achterruit al geruime tijd voor het schietincident rondjes in de Rechthuislaan. De wagen zou zondagavond opnieuw in de buurt zijn gesignaleerd. Mogelijk kwam de schutter met dit voertuig naar Katendrecht. Het schiereiland werd na de dodelijke kogelregen hermetisch afgesloten door de politie. Die controleerde alle voertuigen en hield de bestuurder aan van een Mercedes die rondreed met gedoofde lichten. De man bleek niks met het schietincident te maken te hebben en werd vrijgelaten.

Herdenking

Nabestaanden, vrienden en kennissen van Dairon Vrutaal kwamen maandagmiddag bijeen voor een herdenkingsplechtigheid op de plaats waar hij het leven liet. In het Papiaments baden ze het onzevader bij een tot rouwmonument omgetoverde houten pallet. Tussen de tientallen bloemen en kaarsjes stond een ingelijste foto van de dertiger. Op sociale media was een stille tocht voor hem aangekondigd maar die werd op verzoek van de familie afgeblazen.

„Wij wisten niets van zo’n tocht en willen die zelf organiseren. Dat kan pas als onze moeder in Nederland is gearriveerd”, zegt Dairons zus Varoly. Ze vindt het vreselijk dat haar broer er niet meer is maar put troost uit de gedachte dat hij nu ‘in heaven is’. „Bij onze lieve oma die trots is op de manier hoe jij je leven probeerde te verbeteren. Dat weet ik duizend procent zeker”, schreef ze op Facebook.

Vrienden lanceerden op de website doneeractie.nl een inzamelingsactie voor Dairon. Na twee dagen stond de teller al op ruim 1.000 euro, 34 procent van het streefbedrag van 3.000 euro. „Met het geld willen we iets moois kopen voor onze vriend omdat dit het laatste is wat wij nog voor hem kunnen doen en we hem zo gaan missen”, luidt het.