Recensie

Recensie Media

Britse politiek, terreur en onmogelijke liefde in BBC-hit Bodyguard

Netflixserie De politieke thriller Bodyguard combineert het sobere acteerwerk uit Britse detectives met het terroristisch geweld van Homeland.

Minister Julia Montague (Keeley Hawes) en haar lijfwacht David Budd (Richard Madden) in de BBC-serie Bodyguard
Minister Julia Montague (Keeley Hawes) en haar lijfwacht David Budd (Richard Madden) in de BBC-serie Bodyguard Foto Netflix

De zesdelige BBC-serie Bodyguard, nu te zien op Netflix, was een kijkcijferhit in het Verenigd Koninkrijk. De laatste aflevering was met 10,4 miljoen kijkers het best bekeken BBC-drama sinds de kerstaflevering van Doctor Who in 2008. Begrijpelijk, want Bodyguard laat iets nieuws zien. Het combineert het sobere acteerwerk uit Britse detectives zoals Collateral, met het terroristisch geweld uit de Amerikaanse serie Homeland.

Na het verijdelen van een aanslag in de trein wordt Afghanistan-veteraan David Budd (Richard Madden, bekend van Game of Thrones) de lijfwacht van de minister van Binnenlandse Zaken. De conservatieve Julia Montague (Keeley Hawes) is een fanatiek pleitbezorger voor een anti-terroristische wet, die een vergaande inbreuk zal maken op de privacy van de Britse burgers. De tegenstand is fel. Er volgt een politiek steekspel, niet alleen in de hogere regionen van de macht, zoals bijvoorbeeld in House of Cards, maar vooral vanuit het perspectief van beveiliger Budd. Julia is voor militaire inzet in het Midden-Oosten, Budd is door zijn oorlogstrauma vervreemd geraakt van zijn gezin. De vraag waar zijn loyaliteit ligt, blijft lange tijd onbeantwoord.

Schrijver Jed Mercurio werkte eerder met Madden aan Lady Chatterley’s Lover (2015). Madden speelde ook daarin een jongeman die het met de bazin aanlegt, en ook die tv-film draaide om het klasse-verschil, en de onvermijdelijke ondoorgrondelijkheid van de ander.

Lees ook hetinterview met schrijver Jed Mercurio

Dat de serie indringend en geloofwaardig aankomt, komt voornamelijk door het knappe acteerwerk van Madden. Dankzij hem blijft de menselijkheid voelbaar tijdens de actiescènes. Mercurio –voor zijn filmcarrière piloot bij de Britse luchtmacht – kan met een minieme opbouw een ongekende spanning creëren. Met een realistische terrorismedreiging, en een regering die, met het oog op Brexit, bereid is om de machtsstrijd op het scherp van de snede uit te vechten, heeft de serie verder de tijdsgeest goed gevangen.

Er zijn makkelijk parallellen te trekken tussen politica Julia Montague en premier Theresa May. Bodyguard beviel May niet goed. Te veel spanning in haar vrije tijd. Zij keek liever naar The British Bake-off, het equivalent van Heel Holland Bakt. De BBC-kijkers waren het niet met haar eens. Zelfs na de onbevredigende laatste aflevering, waarin openstaande plotlijntjes snel worden afgeraffeld, kopte de Britse krant The Guardian: „Barely credible – But who cares?” Niet echt geloofwaardig – maar wat maakt het uit?